DOČEK PREDSEDNIKA SRBIJE NA CRVENOM TEPIHU: Srdačna dobrodošlica češkog domaćina pred Praškim zamkom, evo s kim se sve pozdravio
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

samit u pragu

DOČEK PREDSEDNIKA SRBIJE NA CRVENOM TEPIHU: Srdačna dobrodošlica češkog domaćina pred Praškim zamkom, evo s kim se sve pozdravio

Politika -

PRAG - Predsednik Srbije danas učestvuje na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže.

Predsednika je danas na crvenom tepihu pred Praškim zamkom srdačno dočekao domaćin - premijer Petr Fijala.

Vučić se potom srdačno pozdravio sa ostalim državnicima, učesnicima samita, među kojima su bili i grčki premijer Kirijakos Micotakis, albanski premijer Edi Rama, Irakli Garibašvili, gruzijski premijer, potom finska premijerka Sana Marin, predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, španski premijer Pedro Sančez Perez-Kastehon, te turski Redžep Tajip Erdogan...

1 / 16 Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik je na Instagramu napisao i sledeće:

- Srdačan susret sa premijerkom Finske @sannamarin pred otvaranje Samita u Pragu i prilika da ponovim poziv visokoj gošći da poseti Srbiju, kako bismo zajedno radili na daljem unapređenju odnosa naše dve zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima danas u Pragu trilateralni sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tema će, između ostalog biti, Kosovo i Metohija, potvrđeno je u Predsedništvu Srbije. Na sastanku će biti reči i o evrointegracijama, kao i o sankcijama Rusiji i strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini.

Na samitu EPZ govoriću o dalekosežnim ekonomskim i političkim odlukama

Vučić je izjavio da će na današnjem prvom samitu Evropske političke zajednice u Pragu govoriti o dalekosežnim ekonomskim i političkim odlukama u predstojećem periodu. Uoči početka samita koji okuplja lidere 44 evropske države, Vučić je na Instagramu naveo i da će Srbija "voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana".

"Na Samitu ću govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a Srbija će voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana", napisao je Vučić. Vučić je tu poruku objavio uz fotografiju na kojoj se rukuje sa češkim premijerom Petrom Fijalom, kome je zahvalio "na srdačnom dočeku".

Tokom Samita, predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kako je saopšteno, planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa zvaničnicima, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Vlade Španije Pedro Sančez i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

00:18

Aleksandar Vučić u Pragu

Kurir.rs/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track