PREMIJERKA BRNABIĆ: Mora da postoji "minimalno razumevanja" za stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji
Foto: Beta Slobodan Miljević

PREMIJERKA BRNABIĆ: Mora da postoji "minimalno razumevanja" za stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji

Politika -

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da na Zapadu mora da postoji "minimalno razumevanja" za stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije rekla da se "bez obzira na pritiske i razgovore" zahvaljuje svima koji imaju razumevanja i što, kako je naglasila, " Srbija nema konsekvence" zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Ana Brnabić
foto: Beta Slobodan Miljević

"I ja mislim da je to fer odnos", kazala je Brnabić.

Navela je da Beograd "argumentovano smatra" da je Srbija u specifičnoj situaciji u vezi s tim pitanjem i da to zna diplomatski kor. Ocenila je da "površan pristup" imaju oni koji smatraju da zbog enregetike Beograd nije uveo sankcije Rusiji, te ukazala da se "Srbija jasno odredila prema agresiji".

"Srbija u ovome nije neutralna, mi smo se jasno odredili prema agresiji i osudili agresiju (Rusije na Ukrajinu) i rekli da je to eklatantan primer kršenja međunarodngo prava i napada na terotorijani integritet međunarodno priznate države", kazala je ona.

Rekla je i da se Srbija pridružila "svim deklaracijama i rezolucijam UN i EU koje osuđuju napad od strane Rusije na Ukrajinu". Podsetila je da je Srbija "jasno rekla da neće priznati rezulate refenrenduma u četiri oblasti u okviru Ukrajine" i da se, kako je kazala, Beograd jedino nije pridružilo sankcijama protiv Rusije.

"To nije neutralan stav, mi smo se jasno odredili u odnosu na medjunarodno pravo i njegovo i kršenje Povelje UN i time smo zauzeli principijalan stav", kazala je ona.

Po njenim rečima, Beograd nije uveo sankciji Rusiji jer je Srbija u specifičnoj situaciju "koju svi moraju da razumeju". Ona je u razloge za neuvođenje sankcija Rusiji ubrojala to što narod u Srbiji "generalno nije za sankcije" i zbog, kako je dodala, "otimanja" dela teritorije Srbije - Kosova. Kazala je da su građani pretpreli mnogo tokom sankcija 1990-ih godina, da je tadašnja država bila bombardovana bez odobrenja UN i da su mnoge države priznale nezavisnost Kosova.

"To su neke stvri zbog kojih Srbije jeste u specifičnoj situaciji", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja