11:48

NIJE NAS NATO BOMBARDOVAO ZA DŽABE Olenik šokirao: Putin ne bi trepnuo da prizna tzv. Kosovo da bi prisvojio teritorije Ukrajine

kurir televizija "usijanje"

"NIJE NAS NATO BOMBARDOVAO ZA DŽABE" Olenik šokirao: Putin ne bi trepnuo da prizna tzv. Kosovo da bi prisvojio teritorije Ukrajine

Politika -

Izveštaj Evropske komisije o proširenju za Srbiju nepovoljniji je nego prethodni!

Zamerke se odnose pre svega na neusklađivanje spoljne politike sa EU i izostanak uvođenja sankcija Rusiji.

O ovoj temi u večerašnjoj emisiji "Usijanje" govorili su Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u Politici i Aleksandar Olenik, advokat i narodni poslanik.

Obojica analitičara istakla su da je izveštaj EU fer, a da li je objektivan nije na nama da ocenjujemo.

- Može se reći da je izveštaj bio fer, on je onakav kakav jeste. Samo u onom delu koji se tiče Rusije mi se ne usklađujemo samo sa EU, ali kroz ovaj izveštaj se vidi da EU ima dovoljno razumevanja i ne vidi se da će biti bilo kakavih kazni. Ako imate neki minus, imate ozbiljne pluseve - kaže Bilbija.

Postoje tri ocene, jedna je nazadovanje, druga je bez napretka, a treća je izmišljena, ističe Olenik.

Bojan Bilbija, Aleksandar Olenik
foto: Kurir televizija

- Nema napretka kada je u pitanju pitanje KiM, a treća je ograničeni napredak, što je jedan plus, dva minus. Izbori su blagi užas kako se taj zakon primenjuje - kaže Aleksandar Olenik, advokat i narodni poslanik i dodaje da mi od 35 poglavlja imamo šest otvorenih.

- Suština sa ocenama je da one nama govore šta treba da radimo. Naravno da EU neće da nam uvede sankcije, ali može da nam zamrzne pregovore, što bi bile negativne posledice po nas - kaže Olenik.

Bilbija je istakao da mi nismo otvorili sva poglavlja i konstatuje se da smo spremni za poglavlje tri, ali se na njega čeka.

- Mi nismo otvorili to poglavlje 31, a od nas se očekuje da ga poštujemo. Mi treba da imamo 100 odsto usklađenost na kraju. Nisu hteli da nam ga otvore, jer naše reforme idu kao ferari, a sve zemlje zapadnog Balkana ne otvaraju i ne zatvaraju poglavlja. Njihovo javno mnjenje ima jedan otklon ka ulasku novih članica, oni prvo moraju iznutra da izvedu reforme, pa tek onda da vidimo šta ćemo - kaže Bilbija.

Najbolji sistem koji postoji za ljude da žive na kugli zemaljskoj je EU, kaže Olenik.

Aleksandar Olenik
foto: Kurir televizija

- Nama deca odlaze tamo i jedini način da ih zadržimo jeste da mi implementiramo sve ono što se od nas traži i važno je kako ćemo mi naše društvo da integrišemo u ta pravila - kaže narodni poslanik i advokat.

I oni znaju da ono što nama zameraju, morali bi prvo da zameraju sebi, jer ono za šta nas žele da kazne, znaju da bi sami sebe morali da kazne za ono što su nama radili devedesetih.

- Izveštaj je balansiran i korektan - zaključio je Bilbija.

Bojan Bilbija, Aleksandar Olenik
foto: Kurir televizija

Olenik je istakao da nas nisu nas bombardovali za džabe.

- Mi smo izvršili ratni zločin, proterali dva miliona Albanaca, pa su se oni vratili. Nisu oni nas bombardovali za džabe - kaže Olenik i dodao da Vladimir Putin ne bi okom trepnuo da prizna tzv. Kosovo i Metohiju da bi prisvojio jednu od teritorija Ukrajine.

Srbija je prepoznata kao jedna ozbiljna država koja želi svoje društvo da reformiše iz korena, istakao je Bilbija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja