NAPETO U MITROVICI: Ulice preplavili automobili sa KM tablicama koje izdaje MUP Srbije
Foto: Kosovo online printscreen

preregistracija

NAPETO U MITROVICI: Ulice preplavili automobili sa KM tablicama koje izdaje MUP Srbije

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Rok prištinskih vlasti za preregistraciju vozila sa KM na RKS tablice ističe danas, a ulice Severne Mitrovice i jutros su bile prepune automobila sa tablicama koje izdaje MUP Srbije.

Ono što građani najčešće kažu je da ne prate izjave zvaničnika iz Prištine već ono što im poručuje zvanični Beograd.

S druge strane, atmosfera u Severnoj Mitrovici je, ipak, napeta jer je u gradu prisutan veliki broj novinara i snimatelja i građani u prolazu kažu da je to scenario koji označava da se sprema još jedna akcija Prištine.

Prema zvaničnim podacima Kosovske policije, do sada je svega 20 vozila preregistrovano na RKS tablice od ukupno 9.000 koliko se procenjuje da ih ima.

Rok za preregistraciju ističe danas, a kako je najavio kosovski premijer Kurti nakon toga, od 1. novembra do 21. novembra, biće izricane opomene, zatim će od 21. novembra u trajanju od dva meseca, do 21. januara, policija izricati novčane kazne od 150 evra.

"Onda ćemo od 21. januara imati probne tablice još dva meseca. Od 21. aprila ne mogu biti dozvoljene nikakve druge registarske tablice“, rekao je Kurti.

Srbi su odlučni da ne popuste pod ovim pritiskom i ostaju pri stavu da ne menjaju registarske oznake.

MUP Kosova: Posle 21. novembra kazna od 150 evra za srpske tablice

Svim vlasnicima automobila sa srpskim tablicama na Kosovu od 1. novembra biće izrečena opomena sa zahtevom da odu u Centar za registraciju vozila, izjavila je portparolka kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nora Fetoši, prenosi Reporteri.

Fetoši je za Radio Slobodna Evropa rekla da će od 21. novembra ove godine do 21. januara 2023. godine, vlasnici koji i dalje imaju automobile srpskih registarskih oznaka na Kosovu biti kažnjeni sa 150 evra. Fetoši je navela da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama moći da koriste pogodnosti preregistracije automobila na RKS tablice do 30. marta.

Vlada Kosova je ranije saopštila da odluku o registarskim tablicama sprovede u tri faze. Prema novom planu, od 1. novembra do 21. novembra biće izrečena opomena za vlasnike automobila sa srpskim tablicama, a od 21. novembra do 21. januara kazna. Prema odluci Vlade, kasnije će se koristiti probne registarske tablice, a posle 21. aprila automobili sa tim tablicama neće moći da se kreću na Кosovu. Prema podacima kosovske policije do sada je svega 20 vozila od koliko se procenjuje da ih ima - 9.000 preregistrovano na RKS tablice.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track