01:58

IZAZIVAJU NOVO ŽARIŠTE! pilot Vukašinović: Pomera se težište iz UKRAJINE na SRBIJU, a jedan DRON može DATI sve podatke o nama

nove provokacije

"IZAZIVAJU NOVO ŽARIŠTE!" Pilot Vukašinović: Pomera se težište iz UKRAJINE na SRBIJU, a jedan DRON može DATI sve podatke o nama

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Policijski inspektorat takozvanog Kosova doneo odluku da suspenduje direktora regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Đurića samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM.

On je kazao da je razlog za Đurićevu suspenziju to što je stao u odbranu i zaštitu svojih policajaca, koji su, zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na severu KiM, doneli odluku da ne izdaju pisane ukore vozačima sa KM registarskim tablicama.

Kosovske institucije
foto: Kurir TV

Na ovu temu kao i povodom NATO dronova koji su viđeni da preleću u predelima Brnjaka i Jarinja, razgovarali su u emisiji Jutarnji program Velibor Vukašinović, nekadašnji glavni vazduhoplovni inspektor SRJ, generalni direktor JAT-a i vojni pilot i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

- Teško je da mi iz Beograda govorimo o Kurtijevoj ekstremnoj politici i njenim posledicama po naše stanovništvo. Sve što se izdešavalo je jedna eskalacija prethodnih dešavanja- rekao je Obradović.

Darko Obradović
foto: Kurir tv

Na pitanje voditeljke da li su dronovi koji su presretnuti u vezi sa političkim dešavanjima, Vukašinović je odgovorio:

- Izaziva se novo žarište, odnosno pomera se težište iz Ukrajine. Što se samih dronova tiče njihova upotreba je jedna vrlo masovna stvar. Takođe mislim da nisu preterano opasni, ali dronovi mogu dati podatke koje oni i traže i to sve putem radarskog odraza. Kao takvi sigurno su vid provokacije - saopštio je Vukašinović.

Velibor Vukašinović
foto: Kurir tv

Obradović je naglasio da svi imaju velika očekivanja od Srbije i da je konačno jasno koje su pobude Albanaca, kroz delovanje Kurtija.

- Saznali smo da se radi o komercijalnom dronu, što znači da ga je mogao kupiti bilo ko. Nakon forenzičke obrade drona, znaće se malo više od ovoga, ali mi smo već na stadionu imali situaciju sa dronom koja je bila provokacija Albanaca. Nešto što bi svaka država uradila i naša jeste, srušila bi i presrela ove letelice. Zamislite da je taj dron eksplozivan, ili nešto još gore- izjavio je Obradović.

Dron
foto: kurir.rs

Kako poruke sa samita ukazuju na otvoreno nezadovoljstvo premijerke Brnabić očekivanjima od Srbije, a nesagledavanjem druge strane koja otvoreno krši sve dogovore, Vukašinović je naglasio da je Kurti apsolutna marioneta i da je upitno koliko su Albanci povezani sa dronovima.

- U svakom slučaju sve ovo je provokacija. Njegovi postupci su ono što mu je neko rekao da uradi. Savetuje ga da se smiri Haradinaj, koji je poubijao svoje svedoke - dodao je Vukašinović.

Haradinaj, Kurti
foto: Kurir tv

- Kurtiju je smanjen manevarski prostor. On nije ubica, nije lopuža, ali je ekstrem. Po njegovom delovanju vidimo da nema podršku većine na Kosovu. Prištinskim vlastima je cilj da budu podeljeni u zonama, jer onda ne moraju ništa da menjaju, a nesretni Srbi se masovno iseljavaju- izjavio je Obradović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track