VELIČANSTVEN NARODNI SKUP U MITROVICI, NIKAD VIŠE NARODA NIJE DOŠLO! Odavde nema nazad, orila se pesma "Ovo je Srbija" (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija

VIŠE OD 10.000 srbA na severu mitrovice

VELIČANSTVEN NARODNI SKUP U MITROVICI, NIKAD VIŠE NARODA NIJE DOŠLO! Odavde nema nazad, orila se pesma "Ovo je Srbija" (VIDEO)

Politika -

Slavni moj i napaćeni rode, emotivni govor majora Đurića sve podigao na noge

KOSOVSKA MITROVICA - U Severnoj Mitrovici danas je održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru.

Ceo grad je okićen srpskim zastavama, a miting je počeo intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" uz nepreglednu reku Srba koji su došli iz svih krajeva Kosmeta da kažu ne i da im je dosta Kurtijevog terora.

Veličanstven skup u Mitrovici

Nepregledna reka ljudi slila se danas na sever Kosmeta, na veličanstven skup u Mitrovici s kog je poručeno da Srbi žele samo mir i mir ali da Kurtijev zulum više neće trpeti. Više od 10.000 Srba prisustvovalo je velikom narodnom mitingu što se dosad ne pamti, ovo je dosad najveći skup na srpskom Severu.

1 / 37 Foto: screenshot Pink tv

12.44 - Goran Rakić podsetio na sve progone, brutalnu silu, maltretiranje, gaženje, otimanje zemlje Srbima i njihovih imanja.

On je potom naglasio da mirne savesti stoji pred narodom danas i da je sada dosta, da je narod rekao Kurtiju da je dosta, čoveku koji je pljunuo EU u lice, i ukinuo sporazum.

Kosovska Mitrovica, narodni skup
foto: Kurir

- Nikome ne pretimo, želimo samo mir i mir, samo hoćemo da se dogovoreno u Briselu i sprovede... i na kraju želim da vam prenesem srdačne pozdrave našeg predsednika Aleksandra Vučića koji neće dozvoliti progon našeg naroda... - rekao je Rakić da odavde nema nazad!

Kosovska Mitrovica, miting, Goran Rakić
foto: screenshot RTS

12.39 - Obraćanje Igora Simića, koji je bio u kosovskoj skupštini, svih poslanika podnelo je ostavke kao ličnu odluku i mirne savesti.

Kosovska Mitrovica, narodni skup, Igor Simić
foto: Printscreen RTS

Na samom početku je rekao da u Prištini kažu da nema Srba na Kosmetu pa zamolio da svi podignu zastave da se u Prištini vidi kolika Srba ima na Severu.

Kosovksa Mitrovica, miting, Igor Simić
foto: screenshot Pink tv

- Naša čast, obraz i dostojanstvo, obaveza prema potomcima i precima nalaže nam da podnesemo ostavke jer 10 godina čekamo ZSO... a šta smo dobili batine, militarizaciju Severa... - rekao je Simić.

12.35 - Obraćanje bivšeg gradonačelnika Mitrovice i rođenog Mitrovčanina Milana Radojevića.

Kosovska Mitrovica, narodni skup, Milan Radojević
foto: Printscreen RTS

On je pozdravio svoje sugrađane grada heroja, kako je rekao, naglasivši da nema predaje, da se borba nastavlja ali u drugom obliku jer su jutros svi podneli ostavke.

12.30 - Slavni moj i napaćeni rode! Obraća se major Nenad Đurić, suspendovani komandir tzv. kosovske policije Nenad Đurić koji je vratio unofrmu jer nije hteo Srbima da deli Kurtijeve ukore za nepromenjene tablice.

Kosovska Mitrovica, Nenad Đurić
foto: Printscreen RTS

Njegovo obraćanje i dolazak za govornicu bilo je propraćeno gromkim aplauzom.

- Slavni moj i napaćeni rode, stajati ispred vas nije samo velika čast već i privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece. Ja ispred sebe danas vidim najveće polje božurova slavnih i najlepše pupoljke sa tvrdim korenom usađenim u zemlju.

Kosovska Mitrovica, miting
foto: Kurir

Ne snovi i legendi već zemlju duhovnog i slavnog postojanja. Verujući u javu koju će nam neko drugi kreirati, odjednom se trgnusmo i evo probudili smo se iz lažnog sna i videli da naša sudbina nije u tuđim već našim rukama – rekao je Đurić.

Kosovska Mitrovica, narodni skup
foto: Kurir

- Mi druge zemlje nemamo i nemamo je gde obrađivati na nadnicu zarad šake pirinča i zobi. Hoćemo na svojoj zemlji saditi najlepše cveće i proširiti celom svetu miris mira, sreće, zdravlja i ljubavi.

Citirao je patrijarha Pavla i čuvene Njegoševe stihove.

Kosovksa Mitrovica, miting, Nenad Đurić
foto: screenshot Pink tv

12.24 - Govor sudije Ljiljane Stevanović koja je trpela strašan teror Kurtijevih vlasti. Na samom početku je rekla da su svi srpski sudije i tužioci izašli iz pravosudnog sistema tzv. Kosova jer više nisu mogli da budu nemi svedoci i deo toga pošto je Briselski sporazum samo postao mrtvo slovo na papiru dodavši da su tolike godine čekali da se potpisano ispuni a to nisu dočekali.

Kosovksa Mitrovica, miting, Ljiljana Stevanović
foto: screenshot Pink tv

12.18 - Obraćanje dr Eleka, koji je rekao da se danas ne obraća kao direktor KCB u Mitrovici nego kao dečji hirurg čija je poruka bila da je i zdravstvo stub opstanka Srba na Severu.

Dr Elek je podsetio da Kurtijeva vlada Srbima nije dozvolila ni da se vakcinišu od korone?!

Kosovska Mitrovica, narodni skup
foto: Kurir

- Zdravstveni radnici žele mir, da rade u normalnim uslovima i osnovno ljudsko pravo čoveka na život i na lečenje, nećemo dozvoliti da nas proteraju odavde - rekao je dr Elek dodavši da su zdravstveni radnici uvek uz svoj narod.

- Zdravstvo je stub opstanka i ostanka svih Srba na KiM. Imali smo podršku rukovodstva, pre svega predsednika Vučića, podršku Vlade, Kancelarije za KiM. Omogućili su nam bolje uslove za rad – kazao je Elek.

Kosovska Mitrovica, miting, Zlatan Elek
foto: screenshot RTS

12.08 - Prvi se okupljenima obratio profesor dr Nebojša Arsić koji je podsetio da se mislilo da će studenti moći da nastave sa svojim redovnim planom i programom, ali da ovakvim razvojem događaja to nije moguće.

Kosovksa Mitrovica, Nebojša Arsić
foto: screenshot Pink tv

Za njim je govorila i profesorka Vujić koja se gotovo rasplakala govoreći da međuu studentima ima potomaka kidnapovanoh i otetih, kao i ubijenih žetelaca dodavši da su asvi svesni da se sloboda na svetoj srpskoj zemlji ne podrazumeva nego osvaja i da su spremni da se za nju bore.

Kosovksa Mitrovica, Tanja Vujović
foto: screenshot Pink tv

12.00 - Himnom Bože pravde počeo veliki narodni skup u Severnoj Mitrovici na koji su došli Srbi iz svih delova Kosmeta.

1 / 11 Foto: Kurir

Sa razglasa se ore srpske pesme, pre svih "Veseli se srpski rode".

Uoči mitinga, jutros su održane sednice lokalnih skupština četiri opštine na severu, gde su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve Srbe sa Kosova da dođu na skup zakazan za podne u severnom delu Kosovske Mitrovice i pošalju poruke mira, istakavši da su ostavke predstavnika Srba u prištinskim institucijama neopozive, ali i da je ostavljen prostor da se razgovara.

"Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo", rekao je Simić gostujući na TV Prva.

Simić je rekao da su Srbi na Kosovu razočarani i neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice na poteze Prištine.

"EU u svojim anemičnim saopštenjima poziva Prištinu da formira ZSO", kazao je Simić.

On je objasnio da ideja o napuštanju institucija nije od juče i da su i ranije predlagali predsedniku Aleksandru Vučiću da to urade.

Uoči mitinga, jutros su održane sednice lokalnih skupština četiri opštine na severu, gde su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track