NAJNOVIJA DEŠAVANJA NA KOSOVU PRATITE NA KURIRU IZ ČASA U ČAS: Završen veličanstveni skup, predsednik se obraća večeras u 21 VIDEO
Foto: Kurir, Kurir/Darko Mirković

najnovije događaje pratite na kurir.rs iz časa u čas

NAJNOVIJA DEŠAVANJA NA KOSOVU PRATITE NA KURIRU IZ ČASA U ČAS: Završen veličanstveni skup, predsednik se obraća večeras u 21 VIDEO

Politika -

BEOGRAD - U opštinama na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno posle poslednjih odluka Prištine i povlačenja Srba iz svih kosovskih institucija.

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne održan je veličanstven narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru kojem je prisustvovalo više od 10.000 ljudi, što se dosad ne pamti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras u 21 sat javnosti povodom najnovijih dešavanja i poteza Prištine.

UŽIVO SKUP PRATITE OVDE

1 / 35 Foto: Kosovo online printscreen

14.00 - Više od 300 srpskih policajaca sa severa Kosova razdužilo je danas oko 14 sati uniforme kosovske policije u Severnoj Mitrovici.

Jedan od policajaca se nakon toga obratio okupljenim novinarima i "rekao su svi predali ostavke i da od danas nema više Srba u Kosovskoj policiji na severu". Očekuje se da će njihove ostale kolege ostavke podneti sutra.

1 / 5 Foto: Kurir

13.30 - Na hiljade građana na ulicama Severne Mitrovice, najmasovniji skup Srba od 1999. godine. Severna Mitrovica ne pamti ovakav narodni skup. Više hiljada građana, pretežno sa severa Kosova, ali i iz svih drugih krajeva gde Srbi žive na Kosovu, došlo je danas kod Spomenika knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici.

Veliki narodni skup otpočeo je intoniranjem himne "Bože pravde", da bi se potom okupljenim građanima redom obraćali dekani, profesori, lekari, sudije, predstavnici Srpske liste...

Skup je završen bez ijednog incidenta, uz pesmu "Ovo je Srbija", a na hiljade srpskih trobojki i transparaneta bilo je vidljivo tokom skupa.

1 / 8 Foto: Kurir

Okupljeni građani nosili su transparente "Svi smo mi Nenad Đurić", "Dosta nam je Kurtijevog terora!", "Mi imamo jednu državu - SRBIJU!", Zbog naše dece - NEMA PREDAJE!", "Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?", "Ja sam Srbin i ovde je sve moje", "Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu"...

13.20 - Zapaljena štala u vlasništvu pripadnika policije iz Leposavića. Policija Kosova saopštila je danas da je oko 4 sata ujutru dobila informaciju o paljenju štale u vlasništvu policijskog službenika u selu Donji Karnjen u opštini u Leposavić.

"Policijska jedinica izašla je na lice mesta i preduzela potrebne policijske radnje, dok policija Kosova ostaje posvećena realizaciji svojih zakonskih obaveza i odgovornosti, istrazi i rasvetljavanju ovog slučaja i drugih slučajeva podmetanja požara, lociranih i orijentisanih na privatnu imovinu", navodi se u saopštenju. Pre ovog požara na severu Kosova su izgorela četiri vozila čiji su vlasnici zamenili srpske sa registarskim tablicama Kosova, javlja Beta.

Kosovska Mitrovica, miting
foto: Kurir

13.10 - Rakić: Nastavljamo borbu mirnim sredstvima. Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas, na kraju mitinga u centru severne Kosovske Mitovice, da će srpski narod "svoju borbu nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima".

"Mi nismo remetilački faktor i nikome ne pretimo. Samo želimo da ono što je potpisano bude primenjeno, da se formira Zajednica srpskih opština, da se ispune obaveze predvidjene Briselskim sporazumom, naravno da se povuku jednostrane odluke koje se tiču registarskih tablica", rekao je Rakić.

1 / 7 Foto: Kurir

On je preneo "srdačne pozdrave predsednika (Srbije) Aleksandra Vučića, koji od nas traži da budemo mirni, strpljivi, ali je ponovio da će država Srbija biti uz srpski narod u svakom smislu i da neće dozvoliti proterivanje i ubijanje našeg naroda".

1 / 3 Foto: Kurir

"Zahvaljujući predsedniku Vučiću i našoj državi Srbiji, Srbi su danas na Kosovu i Metohiji, a biće i sutra, prekostura i na mnogaja ljeta. Mi smo svoji na ; svome i od toga nećemo odustati jer - odavde nema nazad. Živela Srbija ", rekao je Rakić.

Pre njega se obratio potpredsednik Srpske lista Igor Simić navodeći da "mora da spomene čoveka koji nosi možda i najveći teret borbe za srpski narod u poslednjih nekoliko godina samo zato što voli i brani srpski narod i voli svoju državu Srbiju". ;"Zato vas molim da najgromoglasnijim aplauzom pozdravimo iskrenog patriotu, velikog Srbina koji nikad nije podlegao pritiscima i ucenama, našeg brata Milana Radoičića", poručio je Simić.

Simić je rekao da se Srbi bore za mir, upitavši "za šta se bore (Aljbin) Kurti i predstavnici medjunarodne zajednice".

"Sinoć kasno nam šalju pozive, upozorenja, neki bi rekli i pretnje da se vratimo u (kosovske) institucije. Pa gospodo, kad ste ćutali dok su prebijali naše gradjane, dizali lažne optužnice protiv Srba, ćutite i sad jer nemate šta pametno da kažete", rekao je Simić.

12.50 - Specijalci sa dugim cevima na Brnjaku.

12.02 - Himnom Bože pravde počeo veliki skup na Severu Mitrovice, a završen pesmom "Ovo je Srbija". Veličanstvenom skupu prisustvovalo 10.000 ljudi, što se dosad ne pamti.

Uprkos lošem vremenu stigli su Srbi iz svih delova Kosmeta a početak je obeležen intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde".

11.34 - U Severnoj Mitrovici danas u podne biće održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru. Ceo grad je okićen srpskim zastavama.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve Srbe sa Kosova da dođu na skup zakazan za podne u severnom delu Kosovske Mitrovice i pošalju poruke mira, istakavši da su ostavke predstavnika Srba u prištinskim institucijama neopozive, ali i da je ostavljen prostor da se razgovara.

"Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo", rekao je Simić gostujući na TV Prva.

Simić je rekao da su Srbi na Kosovu razočarani i neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice na poteze Prištine.

Kosovska Mitrovica, Kosovo, Severna Mitrovica, zastave, srpska zastava
foto: Kosovo online printscreen

"EU u svojim anemičnim saopštenjima poziva Prištinu da formira ZSO", kazao je Simić. On je objasnio da ideja o napuštanju institucija nije od juče i da su i ranije predlagali predsedniku Aleksandru Vučiću da to urade.

Uoči mitinga, jutros su održane sednice lokalnih skupština četiri opštine na severu, gde su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu.

11.21 - EU: Priština odmah da produži proces preregistracije vozila. Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je prištinske vlasti da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i produži proces preregistracije, prenosi danas Albanian post.

Predstavnik EU je istovremeno zatražio od Prištine da obustavi kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama.

tablice, RKS tablice, KM tablice
foto: Kosovo online printscreen

"To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila", naveo je Stano. U odgovoru za Albanian post on je takođe kazao da je odgovornost na stranama da obezbede mir i uzdrže se od akcija koje će dovesti do eskalacije tenzija.

Povlačenje srpskih predstavnika iz prištinskih institucija za portparola EU nije rešenje za aktuelne sporove, ali, kako je rekao, "ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu". Stano je podsetio i na obaveze prištinskih institucija da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, preneo je Kosovo onlajn. Šef diplomatije EU Žozep Borelj sinoć je ocenio da povlačenje Srba na KiM iz prištinskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira napetosti na terenu.

11.03 - Skoro sve je spremno za skup koji počinje u podne. U Severnoj Mitrovici u podne biće održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru. Kod spomenika je postavljena bina sa koje će se obratiti govornici, cela Kosovska Mitrovica je okićena srpskim zastavama, a na obližnjoj zgradi razvučena je punom dužinom srpska trobojka.

Sa razglasa se čuju srpske patriotske pesme, a Mitrovicom trenutno odjekuje pesma "Veseli se srpski rode".

Na severu Kosova niko ne želi sukobe, ni sa KFOR-om, ni sa albansksim specijalnim snagama.

Ali ovako više ne može. Od nas se samo zahteva, a ne ništa ne nudi. Svakim danom gubimo sve što smo imali, a da Priština nije počela ni da sprovodi čak ni ono što su sami dogovorili poput Zajednice srpskih opština - kaže Aleksandar iz Kosovske Mitrovice.KFOR najbolja zamena za razdužene Srbe? Prema saznanjima Blica, Srbi koji su bili u kosovskoj policiji, a koji su juče skinuli uniforme polako će se razduživati.

10.45 - Dačić: Imamo informaciju da će Kosovo u decembru podneti zahtev za članstvo u EU. Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da su vlasti Srbije "dobile od naših prijatelje iz EU" informaciju da će Kosovo u decembru podneti zahtev za prijem u članstvo u Evropskoj uniji."Pre dva-tri dana smo dobili informaciju od naših prijatelja iz Evropske unije da će Kosovo u decembru da podnese zahtev za prijem u članstvo u EU, što je zaprepašćujuće. To govori o stepenu ludosti i jednog nerazumevanja situacije. Oni ne samo da se hvataju za glavu sad u Briselu nego ne mogu da veruju da neko u ovoj situaciji stvarno misli da će Kosovo da prodje", rekao je Dačić na TV Prva.

Dodao je da srpska strana smatra da "to nema šanse da prodje" i da drže "čvrsto u svojim rukama situaciju u UN". Dačić je rekao da je Zajednica srpskih opština jedini razlog zbog kog je srpska strana potpisala Briselski sporazum.

"Priština želi da iskoristi, kako oni kažu, pozitivan momentum za Kosovo, zbog Ukrajine", izjavio je i dodao da je trenutna situacija na Kosovu ;prilika da se pokaže da li EU stoji iza Briselskog sporazuma. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naveo je Dačić, insistira na punoj podršci zahtevima Srba na Kosovu uz molbu da se ne načine koraci nakon kojih nema nazad.

"Ne smemo da budemo označeni kao krivci, a vidite da Priština upravo to radi", rekao je. Kako je naveo, glavni pregovarač EU Miroslav Lajčak preneo je srpskim vlastima da su "svi ljuti zbog ponašanja (premijera Kosova Aljbina) Kurtija i da cene konstruktivno ponašanje Beograda".

Aleksandra Đurović, Ivica Dačić
foto: Beta Miloš Miškov

Šef sprske diplomatije podržao je skup čije održavanje je Srpska lista najavila u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodao da Srbi treba da pokažu jedinstvo, kao i da Srbija garantuje da Srbi neće praviti incidente.

10.30 - Predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević podneo ostavku. Na hitnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, predsednik Milan Radojević danas je podneo neopozivu ostavku, a ; ostavke su podneli i odbornici stranke Srpska lista, javio je KoSSev.

"Potezi Prištine doveli su do toga da se Briselski sporazum ruši. Samim tim, dovodi se u pitanje samo postojanje ove opštine i naše učešće u njoj. Problem je što na naše i vaše odluke pokušava da utiče Priština. Mislim da mi znamo šta je najbolje za nas", rekao je Radojević.

Potom je kao razloge odluke o napuštanju funkcije gradonačelnika grada naveo da su "više puta ; na ovim sednicama razmatrali aktuelnu bezbednosnu situaciju na severu, apelovali, molili centralne vlasti u Prištini da ne pritiskaju Srbe i da nas ne dovode u nezgodnu situaciju".

"Narodu je stvarno dozlogrdilo. Narod je tražio da preuzmemo odgovornost i da im pomognemo. S obzirom na to da institucionalno to nismo mogli, ono što možemo jeste da podnesemo ostavke", kazao je Radojević.

Kako je rekao, "ne odustajemo od borbe za slobodu, za suživot, ali ako to institucionalno nismo mogli, nastavićemo borbu drugim putem", javio je KoSSev. Ostavke su usledile nakon što su juče politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosudje i sve kosovske institucije na Severu, uz uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira Zajednica srpskih opština i povuče odluka o tablicama.

09.29 - Drecun: Srbi na KiM žele da spreče etničko čišćenje. Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je odluka Srba da napuste prištinske institucije miroljubivo političko sredstvo čiji je cilj da se natera Priština da poštuje Briselski sporazum i spreči Aljbin Kurti u njegovoj strateškoj nameri da izvrši etničko čišćenje na Kosovu, prenosi RTV.

"Ovo što su Srbi uradili nisu pretnje, nije vojno rešenje, nije nasilje, nije ekstremizam. Oni koriste politička sredstva da se bore za svoja prava za opstanak na KiM i da na toj teritoriji ne budu građani drugog reda", rekao je Drecun za Tanjug. Naveo je da postoje različita tumačenja ovakve odluke Srba - da može da dođe do rata, do sukoba, ili da Kurti kaže da Rusija preko Beograda zloupotrebljava Srpsku listu.

Milovan Drecun
foto: Kurir Televizija, screenshot RTS

Cilj ovog postupka je da se, upravo izbegnu sukobi, objasnio je Drecun, ali i i upozorio da Priština sada može da ga iskoristi kako bi izazovala incidente i nerede i destabilizovala situaciju. Prema njegovim rečima, Srbi očigledno više nisu mogli da budu prisutni u prištinskim institucijama zato što nisu ni na koji način mogli da se izbore za svoja prava i poboljšaju svoj položaj.

09.08 - Petković: Srbi jasno rekli - napuštaju institucije u Prištini dok ne počne formiranje ZSO. Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da iz Brisela sad prvi put govore da Priština treba hitno da udje u formiranje Zajednice srpskih opština i da Aljbin Kurti odmah treba da prestane da "progoni" srpski narod sa kaznama za preregistraciju tablica.

"Zašto nisu reagovali kad je Priština jednostrano 2020. godine ukinula KS tablice i ne želi da ih vrati, iako to stoji u sporazumu, iako su svi Srbi želeli statusno neutralne KS tablice, a niko neće tablice takozvane Republike Kosovo", rekao je Petković za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je komentarišući poziv Prištini viskog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije (EU) Žozepa Borela da odmah započne formiranje Zajednice srpskih opština upitao zašto to nije moglo da se desi ranije.

Petković je rekao da "niko na severu Kosova i Metohije neće prištinski barjak, već srpsku trobojku, što će se jasno videti i danas na protestu u podne u Kosovskoj Mitrovici". Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "vrhovni komandant" Srbima na Kosovu i Metohiji, i da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vljosa Osmani neće naređivati kosovskim Srbima.

On je rekao da je Kurti, gaženjem njihovih prava, Srbe "saterao uz zid" i tako ih naterao da juče pruže odgovor napuštanjem kosovskih institucija.

09.03 - Predsednik Srbije odlikuje smenjenog komandira Đurića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovaće Nenada Đurića, bivšeg komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever na Kosovu i Metohiji, koji je odbio da svom narodu deli ukore za to što ne prihvataju RKS automobilske tablice koje im nameće vlast Aljbina Kurtija.

Šef države rešio je da se na ovaj način oduži čoveku koji je postao metafora bunta našeg naroda u južnoj pokrajini koji više nije mogao da trpi iživljavanje iz Prištine što je kulminiralo napuštanjem svih institucija: od skupštine i vlade, pa do policije i pravosuđa.

Nenad Đurić, Aleksandar Vučić
foto: Kosovo online printscreen, Damir Dervišagić

Vučić je u direktnom telefonskom razgovoru pružio podršku smanjenom Đuriću, preneo mu ohrabrenje i stav da će vlast u Beogradu uvek biti i uz njega i uz naš narod na Kosovu i Metohiji.

08.26 - Srpska lista najavila je za danas u 12 sati skup u severnom delu Kosovske Mitrovice, nakon odluke gradonačelnika četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornika, poslanika, ministara u kosovskoj vladi, sudija tužilaca i pripadnika kosovske policije da podnesu neopozive ostavke.

Ta stranka je navela da će "sveopšti narodni skup" biti održan ispred spomenika caru Lazaru, odakle će "jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu" da je njihova jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. "Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore", navodi se u objavi Srpske liste na Fejsbuku.

Mediji su izvestili da je u subotu uveče postavljena bina na mestu gde će biti održan skup, i da je najavljeno da će se odatle obratiti predstavnici Srpske liste zajedno sa onima koji su podneli ostavke u kosovskim institucijama. Na ulicama, banderama, prozorima i terasama kuća i stanova u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i drugim gradovima na severu Kosova već je okačen veliki broj srpskih zastava, kao i transparenti "Ovo je Srbija", a zastastave se u Mitrovici dele i prolaznicima.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević ranije je najavio da je ideja da se na tom skupu pokaže "nacionalno jedinstvo, privrženost Srbiji i zahvalnost pregovaračkom timu i predsedniku Srbije".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da će u nedelju "moći svi dobro da vide da li na severu (Kosova i Metohije) treba da se vijori plavo-žuti ili crveno-crni barjak, ili srpska trobojka", kao i da će Srbi na demokratski i miran način učiniti sve da pokažu "pun otpor nezakonitim potezima Prištine i Aljbina Kurtija".

Skup u Mitrovici dolazi nakon primene odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama koja je započela 1. novembra izdavanjem opomena vozačima koji to nisu učinili, kao i suspenzije komandira Kosovske policije regiona sever Nenada Djurića zbog odbijanja da sprovodi tu odluku.

08.14 - Srpske trobojke i u Leposaviću.

08.00 - Đurić: Kosovska vlada antiamerička, izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni bok. Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić naveo je na Tviteru da u "suštini antiamerička Vlada Kosova izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni bok u veoma kritičnom trenutku".

Đurić je podsetio da su to "isti ljudi koji su lično orkestrirali fizički napad na tadašnju američku ambasadorku Trejsi En Džejkobson u centru Prištine" (prim. aut. 2013. godine).

"Najnovije radikalne akcije kosovske vlade (zabrana Srbima da glasaju na opštim izborima, zabrana srpskih tablica i odbijanje reciprociteta, javno odricanje od sporazuma o Zajednici/Zajednici srpske većine uz posredovanje EU i SAD, ignorisanje javnih apela najviših zvaničnika SAD i EU i igranje s vatrom na terenu) su antiameričke, anti-EU i antisrpske. One su i antialbanske", istakao je Đurić. Ambasador Srbije u Vašingtonu je naveo da "tanko prikrivena šovinistička agenda dovodi obične ljude u opasnost".

Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme. Premijerka Ana Brnabić kaže da su Srbi saterani u ćošak, a da samo žele primenu potpisanih sporazuma. Poručuje da će imati podršku Vlade Srbije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da Srbi napuštaju sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i međunarodno javno pravo, tj. dok ne povuče jednostranu odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Kurir.rs/RTS/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track