Obama traži da Kosovo reši pitanja sa Srbijom
Foto: REUTERS

Poručio

Obama traži da Kosovo reši pitanja sa Srbijom

Politika -
"Predstoji još toga da se uradi, sada kada su kosovski lideri preuzeli punu odgovornost kako bi osigurali realizaciju svih načela utkanih u deklaraciju o nezavisnosti i ustav zarad dobrobiti svih građana", rekao je Obama

PRIŠTINA - Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je odluku o okončanju medunarodnog nadziranja nezavisnosti Kosova poručivši da Kosovo mora da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u odnosima sa svojim susedima i da radi na rešavanju preostalih pitanja, posebno onih sa Srbijom.

"To će ojačati kosovsku nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, i poslužiti da promoviše stabilnost od koje zavisi budućnost regiona u evroatlantskim integracijama", naveo je Obama u poruci koju je medijima prosledila ambasada SAD u Prištini.

Obame je naveo da je "Kosovo postiglo značajan napredak u učvršćivanju prednosti koje je donela nezavisnost, kao i u izgradnji institucija jedne moderne, multietničke, inkluzivne i demokratske države".

"Predstoji još toga da se uradi, sada kada su kosovski lideri preuzeli punu odgovornost kako bi osigurali realizaciju svih načela utkanih u deklaraciju o nezavisnosti i ustav zarad dobrobiti svih građana", dodao je on.

"U ime američkog naroda, čestitam vladi, skupštini i narodu Kosova na ovoj istorijskoj prekretnici, kada Kosovo čini još jedan važan korak ka mestu koje mu sa pravom pripada u jednoj slobodnoj, celovitoj i mirnoj Evropi", kazao je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track