Irinej: U Sarajevu ugroženo hrišćanstvo

Irinej: U Sarajevu ugroženo hrišćanstvo

Društvo -
Nakon posete Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, patrijarh je istakao da je najtragičnije to što "mnogi nisu u prilici da se vrate, iako su želeli"

SARAJEVO - Poglavar Srpske pravoslavne crkve, njegova svetost patrijarh Irinej izjavio je danas da mu je drago što je došao u Sarajevo, ali da je "hrišćanstvo u tom gradu veoma ugroženo i da nekadašnji srpski narod, koji je činio glavninu Sarajeva, više ne živi tu". Patrijarh učestvuje u radu Međunarodne konferencije za mir "Naša je budućnost živeti zajedno - religije i kulture u dijalogu", koja je počela juče, a trajaće do 11. septembra u Sarajevu.

Nakon posete Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, patrijarh Irinej je istakao da je najtragičnije to što "mnogi nisu u prilici da se vrate, iako su želeli". Irinej je naglasio da je ovo treći put da posećuje Sarajevo i da su prve dve posete bile u "mnogo povoljnijim prilikama za srpski narod u Sarajevu, te da je ovo poseta sa posebnim razlogom, prilikom i uslovima u kojima se nalazi srpski narod". Patrijarh je rekao da je delimično upoznat s problemima povratka imovine pravoslavne crkve u Sarajevu, i dodao da "taj problem postoji i u Srbiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track