ČVRSTA POZICIJA: Srpske interese niko neće braniti bolje od nas samih - ni EU, ni Rusija, ni Kina, ni Amerika!
Foto: Shutterstock

možemo da računamo samo na sebe

ČVRSTA POZICIJA: Srpske interese niko neće braniti bolje od nas samih - ni EU, ni Rusija, ni Kina, ni Amerika!

Politika -

Dok Brisel insistira na sankcijama kao da na evropskom putu ne postoji nijedna druga tema, Moskva kao da ne vidi u kako se teškoj poziciji zbog toga nalazi Beograd... Još jednom se pokazuje da možemo da računamo jedino sami na sebe

Nezavisna politika koju Srbija vodi pokazala je svima da se može biti dosledan uprkos velikim pritiscima, ali je takođe i na svetlost dana izašao i odnos drugih prema nama.

Činjenica je da pozicija Srbije nije nimalo laka, posebno zbog upornih pritisaka iz Brisela da se Beograd priključi sankcijama EU protiv Rusije, ali se čini da Moskva pred tim zatvara oči. Pa dok Brisel insistira na sankcijama kao da na evropskom putu ne postoji nijedna druga tema, Moskva kao da ne vidi koliko je položaj Srbije nezavidan i kakvu je štetu pretrpela zbog neuvođenja sankcija.

Svako gleda samo sebe

Skupština Srbije, Zastava Srbije, Skupština Srbije panorama
foto: Nemanja Nikolić

Ako su nam Rusi zaista tako veliki prijatelji kao što tvrde, onda bi - posle skoro devet meseci našeg uspešnog odolevanja pritiscima s raznih strana - očekivano bilo i da pokažu malo više razumevanja za poziciju Srbije. Trebalo bi, takođe, imati u vidu i to da se devedesetih godina Rusija priključila sankcijama protiv naše zemlje i kako, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, nije iskoristila pravo veta kada je reč o rezolucijama i merama uperenim protiv Beograda. Poznavaoci prilika kažu i da je ruski lider Vladimir Putin nedavnim poređenjem Donbasa i Kosova pokazao da je spreman na sve zarad ruskog interesa.

Rat koji se odvija na tlu Evrope postavio je potpuno nova pravila u međunarodnim odnosima, mnoga tradicionalna prijateljstva su pukla ili napukla, svako se grčevito drži svojih ciljeva i u tome nije spreman da odstupi ni milimetar... U takvoj podeli karata pokazuje se da Srbija definitivno može samo na sebe da se osloni. A to je postalo još jasnije nakon ovonedeljnog povlačenja ruskih snaga iz Hersona, nakon čega se videlo da Rusija očigledno više nije moćna sila kakvom je dosad smatrana i ona sve teže može da pomogne i samoj sebi. Ni druge svetske sile - Amerika i Kina - nisu bez sopstvenih problema, pa je više nego jasno da Srbija sada više nego ikada mora da zbija redove i brine se najpre o sebi i svojim nacionalnim interesima. Srpske interese niko neće braniti bolje od nas samih - ni EU, ni Rusija, ni Kina, ni Amerika.

Poželjni za obe strane

Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije Novi treći put, navodi za Kurir da je logično što obe strane, i EU i Rusija, pokušavaju da privuku Srbiju na svoju stranu, te da se to neće promeniti.

Dimitrije Milić
foto: nesto

- S trenutnim ratom u Ukrajini dolazi do podele Evrope, pa čak i one države koje su izbegavale da se izjašnjavaju ipak su se izjasnile, poput Švajcarske, Finske i Švedske. Logično je da i EU i Zapad, s jedne strane, i Rusija, s druge, žele da privuku što više država na svoju stranu. Tako Rusija želi da zadrži partnera koji joj manjka u Evropi. U tom smislu, Srbija je država koju obe strane hoće da privuku na svoju stranu. Obe strane imaju svoje interese i obe se služe i pretnjama, ali i ponudom povoljnosti - kaže Milić.

Naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Branko Nadoveza uporedio je današnju situaciju sa devedesetim godinama, pa je upozorio da je svaki potez opasan i da se predlaže ono što najviše boli srpski narod.

- Bilo koji potez da se povuče, ima lica i naličja. Opasan je bilo kakav potez. Ne vidimo rešenje pozitivno ili negativno. Predlaže se ono što najviše boli srpski narod, dakle, uvođenje sankcija Rusiji. Sada je to najvažnije pitanje naših evrointegracija. Pa valjda ima mnogo važnijih pitanja iz privrednog sistema, pravnog sistema, socijalnog sistema... Ako EU nama želi dobro i želi integracije, bolju državu, veći standard, zašto onda takvo pitanje postavljaju? Zašto ne bismo to stavili ispod tepiha, kao što su mnogim državama progledali kroz prste - rekao je Nadoveza.

Vladislav Jovanović

Srbija uvek morala sve sama da uradi

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje za Kurir da se Srbija oduvek oslanjala sama na sebe.

- Srbija se oduvek oslanja sama na sebe. Ona je neki put zbog povoljnijeg momenta istorije imala i ponekog saveznika, ali je uvek prvenstveno odrađivala posao svojim rukama - ističe Jovanović.

Ekipa Kurira/ Foto/Source:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track