NAJBOGATIJI ALBANAC I EKSPREDSEDNIK LAŽNE DRŽAVE MERKA MANČESTER: Titov gardista Pacoli i bivši slavne pop zvezde kupuje Đavole?
Foto: Youtube Printscreen

pisanje britanskih medija

NAJBOGATIJI ALBANAC I EKSPREDSEDNIK LAŽNE DRŽAVE MERKA MANČESTER: Titov gardista Pacoli i bivši slavne pop zvezde kupuje Đavole?

Politika -

BEOGRAD - Engleski medij “Fudbal transfers” navodi da je bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli pokazao interesovanje za kupovinu Mančester junajteda od porodice Glejzers.

Reč je o Bedžetu Pacoliju koji je nedavno prisustvovao utakmici Arsenala na stadionu Emirati kad su fudbaleri Arsenala pobedili ekipu Lestera u avgustu. Na pitanje novinara da li je zainteresovan za kupovinu Mančester junajteda, Pacoli je odgovorio: „U redu, pogledaću to“, prenosi Kosovo online pisanje Telegrafija koji se poziva na Britance.

Porodica Glejzer je zvanično pokrenula prodaju fudbalskog kluba Mančester junajted posle skoro 18 godina vlasništva. Glejzersi traže cenu veću od pet milijardi funti (5,8 milijardi evra) za prodaju kluba.

- Pacoli je imao neto vrednost od milijardu evra, prema Forbsu, ali ima mnogo moćnih i bogatih saradnika i u Kremlju i u Vašingtonu, piše “Fudbal transfers”.

Ko je Bedžet Pacoli?

Pacoli je bio drugi predsednik tzv. Kosova, od 22. februara 2011. do 4. aprila 2014. godine, i u dva navrata i ministar spoljnih poslova lažne države kog je bio glas da je potrošio silne milione kupujući priznanja "nezavisnosti" takozvanog Kosova.

Bedžet Pacoli
foto: Faceboook Printscreen

Uskoro se pridružio jednoj austrijskoj firmi i postao njihov prodavac za istočno tržište - bivšu Jugoslaviju, Bugarsku, Poljsku i Rusiju. Posle dve godine, otisnuo se u Švajcarsku i počeo da radi za jednu tamošnju kompaniju s kojom je u kontakt došao u Rusiji. Inače, počeo je kao prevodilac i zamenik direktora u jednoj fabrici tekstila u Gnjilanu. U rodno Marevce tek početkom osamdesetih doveo je struju, put i vodovod.

Bedžet Isa Pacoli je multimilioner i jedan od najvećih deoničara Mabetex grupe iz Lugana u Švajcarskoj. Rođen je 1951. u selu Marevce kod Prištine, a u svet se otisnuo još kao mladić tražeći posao po Austriji i Nemačkoj. Sa 17 godina je otišao u Hamburg kod ujaka, gde je jedno vreme živeo od pranja sudova. Sam se školovao i 1970. upisuje spoljnu trgovinu i po završetku studija vraća se da odsluži JNA kao uzoran Titov gardista.

I dan-danas posle tolikih godina srpski govori sasvim pristojno... Bedžet se rodio u porodici Ise and Nazmije kao drugo od desetoro dece, a sada je oženjen Ruskinjom Marijom Mašom Pacoli. Otac je šestoro dece: tri ćerke - Arbreša, Selena i Hana i trojice sinova - Isa, Dijar and Arman.

Pre 4 godine otkrio da su mu preci bili pravoslavci

Švajcarski je državljanin i govori nekoliko jezika - engleski, francuski, nemački, italijanski, ruski, španski i srpski... Godine 2018. u Beču je šokirao izjavom da su mu preci bili pravoslavci pre nego što su prešli u islam.

Bedžet Pacoli
foto: Youtube Printscreen

Sve Pacolijeve žene

Pacoli živi u luksuznoj vili od 750 kvadrata nadomak Lugana, pored jezera. Pored italijanske pevačice, živeo je i sa jednom Austrijankom i jednom Slovenkom, sa kojima ima i decu, ali se nikada njima nije oženio. Sadašnja supruga mu je Ruskinja Marija, od milja zvana Maša

Pacoli je u vreme stasavanja OVK slovio za njenog najvećeg finansijera, a bije ga i glas da nije štedeo kada je pojedinim ostrvskim državicama trebalo dati finansijsko ohrabrenje da bi priznale kosovsku nezavisnost. Navodno, plaćao je u novcu, ali i kompjuterima, tehnici...

Kao i svaki moćnik i bogataš nije imun na lepe žene. Mnogi ne znaju da je jedna od njih bila i Ana Odža odnosno Ana Oksa kako smo je mi ovde zvali. Reč je o italijanskoj pevačici specifičnog promuklog glasa koja i dan-danas važi za superzvezdu u Italiji, a bez koje nije mogao da prođe nijedan festival u San Remu. Pamtite je po čuvenom hitu "Donna con te..."

Ana Odža je iz komunističke Albanije pod režimom Envera Hodže u Italiju pobegla tako što je, verovali ili ne, preplivala iz Albanije!

Njihovo venčanje 1997, izveštavali su tada mediji, bilo je spektakularno, a tokom bombardovanja 1999. duplerice novina s njihovom zajedničkom fotografijom krasile su izloge skoro svake albanske radnje u Prištini. Međutim, brak nije dugo trajao - razveli su se posle 4-5 godina.

Nedostaje mu Beograd?!

U jednom davnom intervjuu Pacoli je rekao da mu nedostaje Beograd, posebno beogradski prijatelji i kafa kod nekadašnjeg "Ruskog cara". Navodno, dvaput se u Beogradu sreo i sa pokojnim Slobodanom Miloševićem.

U svet velikog svetskog biznisa ušao je posle rekonstrukcije predsedničke palate u Kremlju. Vlasnik je velike građevinske firme, najmanje 9 hotela, lanca robnih kuća, filmske i TV kompanije, kablovske TV u Švajcarskoj, novina, robnih kuća i banke na Kosovu, firmi u Moldaviji i Ukrajini... U kolekciji ima, kako se priča, sedamdeset mercedesa i avion.

Arhivska fotografija
Arhivska fotografijafoto: Printscreen Anabelemagazine

Svojevremeno bio je i pod istragom Karle del Ponte zbog davanja mita tadašnjem ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu, kao i navoda da su Jeljcinove ćerke koristile kreditne kartice Pacolijeve firme. S Jeljcinom se upoznao i združio još u vreme kada Boris nije bio bogznašta.

Navodno mu je prvi komšija na Luganskom jezeru švajcarski advokat i, kako je svojevremeno pisano, veliki prijatelj Srba Dik Marti koji je Hašima Tačija saterao u ćošak i prvi ga u svetu optužio za bezočno vađenje organa Srbima u zloglasnoj Žutoj kući.

Kurir.rs/Football transfers/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track