AMERIKA PROTIV POVRATKA SRPSKIH VOJNIKA I POLICAJACA NA KiM: Eskobar pred dolazak u Beograd otkrio NAMERE VAŠINGTONA
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI, Damir Dervišagić

reakcija

AMERIKA PROTIV POVRATKA SRPSKIH VOJNIKA I POLICAJACA NA KiM: Eskobar pred dolazak u Beograd otkrio NAMERE VAŠINGTONA

Politika -

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sever Kosova i Metohije.

- Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo - rekao je Eskobar za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje o najavi Beograda da će tražiti od Kfora povratak srpske vojske na sever KiM.

Na pitanje kakav bi bio odgovor SAD ako bi Beograd zaista poslao vojsku na sever KiM, Eskobar je odgovorio da ne očekuje da će se to zaista desiti.

- Kosovo ima snažne bezbednosne garancije SAD koje se manifestuju učešćem u Kforu - istakao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar
foto: EPA/Georgi Licovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetimo, najavio je da će Srbija tražiti od komandanta Kfora da omogući raspoređivanje 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga, kako je i predviđeno Rezolucijom 1244 UN.

Gabriel Eskobar sastao se juče u Prištini sa predsednicom i premijerom lažne države Kosova Vljosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom sutra u Beogradu, a nakon tog sastanka planiran je i trilateralni susret Vučića sa Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom.

Podsetimo, drama na severu KiM, koja je počela nakon hapšenja Dejana Pantića i podizanja barikada na putevima koji vode ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, traje već četiri dana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja