VUČIĆ: Bio sam suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred zemlju, ako se ne usaglasimo sa predlogom za KiM
Foto: Printskrin RTS

pritisak

VUČIĆ: Bio sam suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred zemlju, ako se ne usaglasimo sa predlogom za KiM

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić kratko se obratio javnosti iz Vile Mir nakon sastanka sa diplomatskom petorkom oko KiM.

- Ovo je najteži razgovor koji smo imali. Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje. Želim da kažem da sam danas kao predsednik nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bismo saglasili sa predloženim planom - rekao je Vučić i najavio konsultacije sa državnim vrhom u narednim danima.

Predsednik je dodao da smo od diplomatske četvorke i Miroslava Lajčaka tražili da nam pomognu u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM.

- Smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana nego i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti pošto je tek posle toga moguć razgovor i kakva takva normalizacija situacije - rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da smo spremni da pristanemo na predloženi koncept i da radimo na implementaciji s tim što se ne slažemo oko jednog važnog pitanja, ali je dodao da o tome ne može da govori jer predlog nije javan.

Aleksandar Vučić
foto: Printskrin RTS

- Očekujemo podršku na evropskom putu. Pred nama nisu laki dani. Ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih, ni slatkih razgovora, jedino mogu da kažem da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju i da ću to moći da činim bar još neko vreme - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić, podsetimo, sastao sa danas u Vili Mir sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Diplomatska petorka došla je u Beograd iz Prištine gde su ranije danas razgovarali sa premijerom lažne države Aljbinom Kurtijem.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track