TURISTI U SRBIJI U DECEMBRU OSTVARILI PREKO MILION NOĆENJA! Stranci prvi put boravili duže nego domaći gosti!
Foto: Shutterstock

IZVEŠTAJ "eTURISTE"

TURISTI U SRBIJI U DECEMBRU OSTVARILI PREKO MILION NOĆENJA! Stranci prvi put boravili duže nego domaći gosti!

Društvo -

U Srbiji je u decembru 2022. godine ostvareno ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od oko 45% u odnosu na decembar 2021. godine kada je registrovano ukupno 695.153 noćenja, pokazuju podaci informacionog sistema "eTurista", centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Interesantna činjenica je da od kada se prati statistika broja turista od uvođenja ovog sistema po prvi put, zabeleženo je da je broj noćenja stranih turista u decembru 2022. godine (552.481 noćenja) premašio broj noćenja domaćih turista (451.336) - navodi se u saopštenju.

putovanje, koferi, kofer
foto: Shutterstock

Takođe, iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini, iznosio je više od 901 miliona dinara, što je rast od 30% u odnosu na 2021. godinu.

- Navedeni podaci dokaz su ogromnog ulaganja države u turističku privredu, a kroz ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu, kao i izgradnju privlačnih smeštajnih kapaciteta. Kroz podatke, ogleda se i rad države u oblasti kulture, umetnosti, očuvanju naše tradicije i važnih arheoloških nalazišta, a tako što i domaći i strani turisti sve više pokazuju interesovanje - saopštilo je ministarstvo.

Primeri tog rada su obnova i rekonstrukcija Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucije, kao što je Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti.

Ramska tvrđava
foto: Kurir Televizija

Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarsko-kablarske klisure.

- Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem broju noćenja turista u decembru 2022. godine su Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja