"POMOZ' BOŽE DA SE SRBI SLOŽE!" Analitičari: Važno je da svi kažemo NE nezavisnosti Kosova i da pazimo u KAKVE pregovore ulazimo
Foto: Kurir televizija

Kosovo i metohija

"POMOZ' BOŽE DA SE SRBI SLOŽE!" Analitičari: Važno je da svi kažemo NE nezavisnosti Kosova i da pazimo u KAKVE pregovore ulazimo

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kostinbrodu blizu Sofije da bi bilo bi dobro da se postigne što veće moguće jedinstvo na sednici Narodne skupštine, na kojoj će se razgovarati o Kosovu i Metohiji, ali da on ne veruje u to.

Koliko je u ovom trenutku moguće postići narodno jedinstvo po pitanju politike prema Kosovu i Metohije govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Branko Branković, diplomata i nekadašnji ambasador pri UN i dr Aleksandar Mitić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- Mogu samo da kažem Pomoz Bože da se Srbi slože. Suština onoga što mi hoćemo jeste da Kosovo ne bude nezavisno. U ovom trenutku nije nimalo lako, ali Zajednica Srpskih Opština mora da bude broj jedan. To treba odmah da se instalira - rekao je Branković i dodao:

- Srbija treba što ne sumnjam da će se deseti da pokaže da je ekonomski jaka i stabilna. Urušavanje te stailnosti može da napravi nestabilnost na Balkanu. Nije u interesu nikome da se ovde naprave neredi. Ultimatume ne možemo da prihvatimo. Sve što je na stolu to je predmet razgovora i diskusije.

Jutarnje
foto: Kurir televizija

Mitić smatra da u pregovore gde uslove diktira jedna strana ne treba ulaziti.

- Ako pogledamo šta se desilo u javnosti prethodnih nekoliko meseci, taj dokument je apsolutno neprihvatljiv za republiku Srbiju. To je jako opasno. Videli smo i u prethodnim procesima, da ako uđete u pregovore koji nisu pravi pregovori nego jedna strana sve diktira, kao što je bilo sa Ahtisarijevim planom na primer da je to veoma opasno.

U takve procese uopšte ne treba ulaziti. Moramo svakako reći ne ultimatumu i to je prva i osnovna stvar. Mislim da je po sredi trik zapada, a to je da će oni da nam daju ZSO, da bismo mi onda ušli u pregovore koji su neprihvatljivi - smatra Mitić.

06:36

POMOZ BOŽE DA SE SRBI SLOŽE! Analitičari: Važno je da svi kažemo NE nezavisnosti Kosova i da pazimo u KAKVE pregovore ulazimo

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track