RUSKI RULET SA ŠEST METAKA! Šutanovac o godinu dana rata: Ovo je nažalost i veliki sajam naoružanja! VELIKA ANALIZA KURIRA
Foto: Privatna arhiva, Shutterstock, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, BULENT KILIC / AFP / Profimedia, EPA/ATEF SAFADI

12 meseci sukoba rusije i ukrajine

RUSKI RULET SA ŠEST METAKA! Šutanovac o godinu dana rata: Ovo je nažalost i veliki sajam naoružanja! VELIKA ANALIZA KURIRA

Politika -

U petak, 24. februara, navršava se godinu dana rusko-ukrajinskog rata! Na samom početku svet je očekivao - a i sam ruski predsednik Vladimir Putin najavio - da će to biti kratka "specijalna operacija", a danas se, posle 12 meseci, gotovo niko više ne usuđuje da prognozira koliko će još trajati ovaj sukob na tlu Evrope.

Tim povodom, predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac napisao je autorski tekst za sutrašnji Kurir.

Ruski rulet sa šest metaka

Prošla je godina dana od najvećeg i svakako najbrutalnijeg sukoba na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, a kraj se ne nazire. Bez obzira na to što se zna da u ovom ratu Putin ne može da pobedi, još uvek je nemoguće sagledati posledice po Ukrajinu i Rusiju, a možda i po civilizaciju. Ljudske žrtve, materijalna razaranja, devastiranja infrastrukture, energetskog sektora, ali i škola i bolnica prevazilaze sve viđeno u novijoj istoriji. Stotine hiljada usmrćenih, milioni raseljenih, hiljade dece koja su ostala bez roditelja nisu dovoljan razlog da agresor zaustavi ratne operacije i povuče se na početne položaje. Usled katastrofalnog planiranja i opšteg stanja vojnih sposobnosti, ruska vojska je pretrpela niz poraza koji su naneli nenadoknadivu štetu njihovim resursima, ali i konačno stavila tačku na zablude o nepobedivoj Crvenoj armiji.

Ovaj rat nam je u stvari pokazao koliko jedno krhko društvo bez vrednosti, institucije bez vladavine prava, kao i njihov sistem bezbednosti bez ikakvog otpora inkorporisanoj korupciji nemaju šansu da uspeju čak i nad slabijim protivnikom. U vojnom kontekstu, rat u Ukrajini predstavlja nepresušan izvor lekcija o savremenom konceptu sukoba, ali, nažalost, i veliki sajam naoružanja i vojne opreme koji se globalno reklamiraju u stvarnim uslovima.

Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Rat u Ukrajini
foto: AP Evgeniy Maloletka, AP Sergei Guneyev, AP

Dok predsednik Ukrajine na najbolji način reprezentuje nacionalno jedinstvo i obezbeđuje visok nivo međunarodne podrške, predsednik Rusije podstiče brutalnost rata u Ukrajini, ali i represiju prema neistomišljenicima u sopstvenoj zemlji. Svestan da njegov režim ne može preživeti poraz u Ukrajini, Putin je spreman da žrtvuje budućnost Rusije. Sa druge strane, Kijev već sada insistira na bezbednosnim garancijama nakon rata, što bi obezbedilo dugoročan mir i stabilan razvoj zemlje. Međutim, zasad nema nagoveštaja mirovnog procesa jer na ratištu nijedna strana nije iscrpla svoje resurse, kako ljudske, tako i materijalne. U ovakvoj situaciji, kada niti jedna strana još nije spremna na koncesije u mirovnim pregovorima, Zapad se suočava ne samo s problemima aktuelne vojne podrške Ukrajini već i sa analizama postratnih geopolitičkih posledica i predvidljivošću Kremlja u narednom periodu.

Verujem da će se dugi niz godina na ozbiljnim institutima i univerzitetima proučavati kako se desilo da se jedna zemlja, čija se gravitaciona tačka nalazi u Evropi, opredeli da u perspektivi postane osrednja azijska država, čiji će privredni razvoj zavisiti od Kine, Indije, Pakistana... Iako Kremlj čini sve kako bi svoj potez opravdao, a štetu minimalizovao, ipak je na svakom koraku, pa čak i kod nas u Srbiji, vidljivo da građani Rusije ne podržavaju tu politiku i na delu je masovni egzodus iz Rusije koji preti da potpuno poremeti demografska predviđanja.

Srbija treba imati u vidu da se ceo svet naoružava ubrzanom dinamikom, da se povećavaju vojni budžeti i brojčani sastavi oružanih snaga mnogih zemalja, a odbrambene industrije unapređuju svoje kapacitete. To nam svima ukazuje da su perspektive globalnog mira u narednom periodu dosta neizvesne. Ako nekada nismo umeli da učimo iz svojih grešaka, sada je momenat da shvatimo da su mir i stabilnost neprocenjivi, a da je jedini garant izgradnja dugoročnih i pouzdanih savezničkih odnosa.

Kurir.rs

naslovna 20.02.2023.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE SUTRA POKLON IZNENAĐENJA plus dodatak STARS!

Kurir i ovog utorka svoje čitaoce daruje poklonom iznenađenja. Uz dnevno izdanje novina očekuje vas neki od naših poklon iznenađenja.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

poklon
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track