SKUP "JAČANJE VEZA": Obnova savezništva Srbije i Amerike je obostrana potreba
Foto: Thinkstock/ Foxnews

SKUP "JAČANJE VEZA": Obnova savezništva Srbije i Amerike je obostrana potreba

Politika -

I Srbija i SAD imaju mnogo razloga za dobre i intenzivne međusobne odnose, i nije nimalo čudno što se u poslednje vreme stavovi Beograda i Vašingtona sve više približavaju, uprkos pitanju Kosova, koje je najosetljivija tema za obe strane.

Obnova savezništva Srbije i Amerike je obostrana potreba Snažan doprinos izgradnji mostova saradnje Srbije i SAD, bila je tema proteklog vikenda na skupu organizacija srpskih iseljenika i ljudi srpskog porekla u Vašingtonu, prvog ovakve vrste posle mnogo godina.

Skup pod nazivom “Jačanje veza” održan je u organizaciji Ambasade Srbije u Vašingtonu i uz podršku predsednika Aleksandra Vučića i Ministarstva spoljnih poslova, a okupili su se istaknuti privrednici, umetnici, lekari, advokati, profesori, kao i Srbi aktivni u američkoj politici.

Dve države, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1882. duže od 100 godina su “uvek isto gledale na stvari”, preko Prvog svetskog rata do pojave nacizma kada je Srbija jedina u regionu stajala rame uz rame sa Vašingtonom.

Do raspada odnosa dolazi početkom 90-tih godina prošlog veka, zajedno sa raspadom Jugoslavije, i Vašington je na kraju predvodio NATO u agresiji na Srbiju 1999.

Sada, 24 godine kasnije, SAD i Srbija su na putu da ponovo budu ne samo saveznici, nego i da obnove prijateljstvo. Posebno u kontekstu rata u Ukrajini i daljeg razvoja međunarodnih odnosa, koji su se na Balkanu između velikih sila uvek preplitali.

Milovan Jovanović
foto: BN TV Printscreen

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, za Kosovo onlajn kaže da se “Srbija i Amerika danas mnogo bolje razumeju, i da su odnosi u stalnom usponu bez obzira na pojedina nerazrešena pitanja i povremene probleme”.

“Činjenica je da je ovo period najboljih bilateralnih odnosa Srbije i SAD, od vremena ratova devedesetih. Tadašnja nerazumna i sumanuta politika Miloševićevog režima pokidala je sve veze i narušila odnose između dve zemlje.

Pametnom i odgovornom politikom predsednik Vučić se pokazao kao ozbiljan, pouzdan i iskren partner u poslednjih 10 godina. Uspeo je da unapredi i učvrsti odnose sa SAD. Iz ugla Vašingtona Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana, a njen predsednik najvažnija politička ličnost regiona”, kaže Jovanović.

Jovanović navodi da “svidelo se nekom ili ne, SAD su i dalje najmoćnija, najsnažnija i najuticajnija zemlja na svetu”.

“Za Srbiju je od izuzetnog značaja da na svojoj strani ima SAD. Naša dva naroda dele istoriju prožetu prijateljstvom i savezništvom iz dva svetska rata. Srbija ima ključnu ulogu u obezbeđivanju regionalne stabilnosti.

Ne treba zaboraviti i uticaj srpske dijaspore u SAD, koja je iznedrila uspešne, ugledne, bogate i uticajne ljude koje mi nažalost nismo umeli da iskoristimo na valjan način.

Dijaspora je veliki potencijal koje druge zemlje poput Grčke, Jermenije, Irske, Italije ili Albanije uspešno koriste. Ambasador Đurić sa svojim timom ozbiljno i dobro radi i rezultati toga se vide”, zaključio je Jovanović.

Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track