"PRIPISUJU NAM DA SMO MALI RUSI, ALI JE TAČNO DA SU ONI VELIKI SRBI" Zoran Bingulac za Kurir TV: Pokušavaju da nam ospore KULTURU
Foto: Kurir tv

kurir tv

"PRIPISUJU NAM DA SMO MALI RUSI, ALI JE TAČNO DA SU ONI VELIKI SRBI" Zoran Bingulac za Kurir TV: Pokušavaju da nam ospore KULTURU

Politika -

Nekadašnji je fudbaler Crvene zvezde, profesor univerziteta i dekan tri fakulteta, bio je i predsednik Izvršnog saveta Beograda, te ministar sporta u saveznoj vladi tokom devedesetih godina, potom ambasador Jugoslavije u Južnoafričkoj Republici, a do pre nekoliko godina i ambasador Srbije u Crnoj Gori.

U jutarnjem programu Redakcija gostovao je profesor dr Zoran Bingulac koji je razgovarao sa voditeljkom Oljom Lazarević o dešavanjima tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

On je, iz svog ugla, ispričao zašto je ruska vojna podrška izostala u periodu bombardovanja.

- U velikoj diplomatskoj misiji, skidanja sankcija u sportu Saveznoj Republici Jugoslaviji, 20 dana pred NATO agresiju, poslao sam jedan telegram. U tom momentu administracija Jeljcin - Kozirjev, poslao sam vrlo tačan i kratak telegram, da nam braća Rusi u ovom istorijskom momentu neće pomoći ni politički ni humanitarno. Mi uvek treba da gledamo da u ovom susretu kultura nađemo mesto. Treba uzimati aspekte i jedne i druge - rekao je Bingulac i u nastavku pojasnio šta predstavlja odnos Rusije i Srbije.

02:36

Zoran Bingulac

- Osporavaju nam pravo na tradiciju na Vinčansku kulutru i kulturu Lepenskog vira, naši prijatelji sa Zapada nam prišivaju kovanicu da smo mali Rusi, zbog toga često imamo problem. Ako su tačni ti navodi o seobama Srba, opasnije je za njih, da nisu možda Rusi - veliki Srbi. Naša pozicija je jasna, i naši ciljevi su teško ostvarivi. Mi smo pod čeličnim kišobranom Zapada. Naši prijatelji Rusi su nam mnogo pomogli u vezi sa Kosovom i Metohijom. Uvek podsetim na uticaj Velike Britanije na prostorima Balkana. Od 12 odluka od Karađorđa do danas, 8 odluka bile su odluke Velike Britanije - rekao je Bingulac.

Vratio se na temu s početka i kako je rekao, nakon prvog telegrama poslao je i drugi telegram.

- Nije bilo službe koja nije bila u Crnoj Gori. Ona je bila geostrategijska apotekarska vaga sveta. U periodu 2014. godine, odluke o NATO članstvu Crne Gore opredelila je njenu sudbinu u narednih 100 godina. Poslao sam u tom momentu drugi telegram, suptilan, kada je počelo da se govori o zakonu o slobodi veroispovesti, poslao sam opet kratak telegram, da je to pitanje bilo nezabeleženi međunarodni presedan što će eskalirati sedam puta jače, nego što je članstvo CG u NATO paktu.

Dao je uvid na politiku Mila Đukanovića decenijama unazad.

- Držim se francuske škole diplomatije, da ne pričate o državi gde ste završili diplomatiju. Ja ako procenim, ako sam ja kandidat u CG i procenim da ne mogu da pobedim u prvom krugu, imam dve mogućnosti. Ja sad mogu da procenim, ako mislim da pobedim u prvom krugu, da vodim takvu kampanju, ali postoji i ta mogućnost da ja pomognem da u drugi krug uđe kandidat koji meni odgovara. Od dva bliska kandidata ja ću da kažem vi ste moj najzgodniji protivnik, a ja vodim politiku da ako mene ne bude, nema Crne Gore, i moguće je da nekim indirektnim glasovima, da izaberem svog protivnika u drugom krugu. Verovatno razmišljaju na taj način. A to je posledica nesloge vladajuće strukture u Crnoj Gori - naveo je Bingulac.

Balkan, kako je zaključio on, nije sfera razuma.

- Mi nećemo uvesti sankcije. Oni nikad neće razumeti Balkan, to nije samo sfera razuma, Balkan je i sfera emocije koji se nalazi u centru sveta i mislim da je ovo prava teza da pregovori treba da budu u Beogradu - rekao je Bingluac.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja