"ZAMISLITE UGLED SRBIJE AKO BUDE ZEMLJA PREGOVORA MIRA!" Obradović o našoj ulozi u ratu: Pozvali smo Rusiju da se povuče, ali...
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"ZAMISLITE UGLED SRBIJE AKO BUDE ZEMLJA PREGOVORA MIRA!" Obradović o našoj ulozi u ratu: Pozvali smo Rusiju da se povuče, ali...

Politika -

Rat u Ukrajini traje već 376 dana. Iz ukrajinskih izvora stižu informacije da Rusi izvode raketne i vazdušne napade na Bahmut.

U Pentagonu smatraju da pad Bahmuta neće promeniti tok rata. S druge strane stižu i informacije da Volodomir Zelenski ne planira povlačenje vojske zbog čega su ga neki optužili da svesno žrtvuje živote 10 hiljada vojnika.

Istovremeno, Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je sprečila pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da ubiju ruskog milijardera Konstantina Malofejeva.

Rusija, Ukrajina
foto: Shutterstock, Ilustracija

Podsećamo, odlazeći predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da bi Srbija mogla da bude među svega nekoliko zemalja koje su zahvaljujući relativno neutralnoj poziciji u stanju da posreduju da se u mirovnim pregovorima dogovori kraj rata u Ukrajini.

O situaciji u Ukrajini razgovarao je, u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

S obzirom na to da se dosta pominju mirovni sporazumi, a i uticaj Srbije na njih, Obradović je obrazložio temu i ulogu naše zemlje u sukobu:

- Svaka država koja je u UN glasa protiv, odnosno osudila rusku agresiju i koja se iskreno založila za mir, a Srbije je jedna od njih jer smo 23. februara pozvali Rusiju da se povuče. Tada smo se kvalifikovali kao država koja je u mirovnim pregovorima ukoliko dobije priliku za to. To bi bila nacionalna afirmacija ove zemlje, ali postoje i sekundarni efekti - započeo je Obradović, pa nastavio:

01:05

Darko Obradović o ulozi Srbije u ratu u Ukrajini

- Zamislite da kažu da je Srbija zemlja pregovora mira... Zamislite ko će se sve sjatiti iz belog sveta i kako će se to odraziti na buduće investicije. Dakle, postoje ti sekundarni efekti, a da ne govorimo o onim najbitnijem kao što su ugled zemlje u svetu, odnosno da budete pružalac usluga pregovora. Sama mogućnost da date neku infrastrukturu je velika čast i zadovoljstvo. Međutim, plašim se da je to nemoguće niti će se razgovarati o miru na Mirovnoj konferenciji.

- Kako su karte podeljene, Rusima u interesu nije mir. Dakle, traže izgovore za napad na Ukrajinu, a to rade od 2014. godine. Sada se poigravaju sa diplomatijom. Sam onaj podsmeh kome je bio izložen Sergej Lavrov u Indiji govori sve. Tada je rekao da vode rat u Ukrajini jer su ih je Zapad gurnuo, pa se iz publike čuo podmseh.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track