"KURTI SE UKOPAO U ROVU I GLUMI OCA NACIJE" Borovčanin: Oni su kaznena ekspedicija ovde, a u svojim zemljama nisu rešili probleme
Foto: AP/Bundas Engler, Beta/Milan Obradović, Shutterstock, Ilustracija

Kurir tv

"KURTI SE UKOPAO U ROVU I GLUMI OCA NACIJE" Borovčanin: Oni su kaznena ekspedicija ovde, a u svojim zemljama nisu rešili probleme

Politika -

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Zajednica srpskih opština mora da se formira, jer bez nje neće biti ni dogovora, vezanih za Kosovo i Metohiju.

On je u intervjuu za javni servis rekao da evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije i Bojan Borovčanin, predsednik Udruženja nacionalna inteligencija NIT razgovarali su o pregovorima koji predstoje srpskoj delegaciji na Ohridu 18. marta.

Uvod u analizu započeo je Demo Beriša iz ugla moguće garancije američke strane koja sudeluje u pregovorima.

07:31

Kurti se ukopao duboko u rovu i pokušava da glumi oca nacije.

- Čini mi se da Aljbin Kurti kao predstavnik vlasti u Prištini ima neke primedbe nepotpisanog predloga u Briselu, i sve se zakomplikovalo. Ključno pitanje je u članu 7. Šta će se dogoditi sa imovinom SPC? Ovde je problem što niti Lajčak, niti Borelj, a ni svi ostali specijalni savetnici nemaju čvrstu garanciju predsedniku Srbije! Aljbin Kurti će reći, prihvatamo formiranje ZSO, ali kako ima običaj da kaže, za deset opština sa nevećinskim albanskim stanovništvom. On će tražiti da ponovo to ide na ustavni sud i tu je ta opasnost i zamka. Onda će odgovornost biti na Srbiji, a ne na Prištini - rekao je Beriša, primetivši da Lajčak ni jednoj zemlji nije doneo sreću, pa neće ni ovde.

Borovčanin, Beriša
foto: Kurir tv

Borvčanin ističe da je srpska delegacija upoznata sa radom Miroslava Lajčaka.

Borovčanin, Beriša
foto: Kurir tv

- Mi smo upoznati sa politikom gospodina Lajčaka, gde on u svojim dosadašnjim delovanjima nije bio blagonaklon prema našem narodu, ovde, u BiH i u CG. Moramo da pogledamo dublje aspekte ovih događaja. Oni koji dolaze ispred EU da ovde propagiraju određene stvari dolaze iz zemalja koje nisu priznale KIM. Oni su kao neka kaznena ekspedicija za nas, a u svojim zemljama nisu rešile probleme - rekao je nazvavši srpski stav definitivnim u sledećoj izjavi:

- Rečenica oko koje se mi lomimo je izdaja. Ništa nije oteto, ništa nije potpisano, ništa nije prodano. Dajte da verujemo čoveku i da damo jedinstvenost ovom postupku. Normalno je imati kritiku. Mi kao pojedinci možemo pomoći našoj svetoj zemlji. Ne bih da sad ističem svoju organizaciju, ali se može raditi na tome. Iz pet škola južno od reke Ibar na KiM deca iz tih opština doći će u Novi sad, na organizovanu maturu, jer nemaju mogućnost da je organizuju u svojim rodnim mestima. To su najugroženiji prostori gde žive Srbi na zemaljskoj kugli.

Beriša se nadovezao na sagovornika.

- U Prištini je sve što je srpsko ne treba da postoji. Samo da nema srpstva. Strah je nepotreban u Prištini, jer ZSO će se baviti isključivo onim pitanjima koji se tiču života ljudi. Mora biti direktna veza sa vladom Republike Srbije. Kurti se ukopao duboko u rovu i pokušava da glumi oca nacije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:32

Kokanović: Aljbin Kurti broji možda poslednje političke dane na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track