KAKO HR MENADŽERI MERE USPEH: Ovo je 6 najbitnijih metričkih pokazatelja u ljudskim resursima
Foto: Tim Edukacija

Metrike za praćenje progresa u sektoru ljudskih resursa

KAKO HR MENADŽERI MERE USPEH: Ovo je 6 najbitnijih metričkih pokazatelja u ljudskim resursima

Edukacija -

Ljudski resursi igraju vitalnu ulogu u uspehu bilo koje organizacije i za HR profesionalce je od suštinskog značaja da imaju jasno razumevanje učinka i angažovanja zaposlenih. Da bi to postigli, oni se oslanjaju na skup metričkih parametara koji pružaju uvid u sveukupnu atmosferu i stanje u timu.

Te metrike su ključni elementi koji pomažu u identifikaciji oblasti koje je neophodno poboljšati i u donošenju odluka na osnovu prikupljenih podataka.

U nastavku teksta možete pročitati više o najrelevantnijim HR metričkim parametrim kojih bi svaki ekspert za ljudske resurse morao da bude svestan. Saznaćete i kako se mogu meriti i kako se mogu koristiti za poboljšanje rezultata organizacije.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Stopa fluktuacije zaposlenih

Stopa fluktuacije zaposlenih meri koliko zaposlenih napušta organizaciju u poređenju sa ukupnim brojem ljudi. Neophodno je pratiti tu metriku kako bi poslodavac u svakom trenutku znao koliko novca mora da uloži u zadržavanje ljudi, njihovu obuku ili drugačiji proces zapošljavanja.

Visoke stope fluktuacije takođe mogu ukazivati na to da mogu postojati problemi u organizaciji, kao što su loše upravljanje ili nedostatak angažovanja zaposlenih.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Vreme do popunjavanja pozicije (Time to hire)

Vreme do popunjavanja odgovara na pitanje koliko je dugo potrebno da se popuni otvorena pozicija. Ova metrika je važna, jer što je više vremena potrebno da se zaposli novi član tima, to je veći rizik od potencijalno izgubljene produktivnosti za kompaniju u celini.

Pored toga, duže trajanje ovog procesa takođe može ukazivati na to da organizacija ne zapošljava efikasno ili da su zahtevi za posao previše restriktivni.

Angažovanje zaposlenih (Engagement)

Angažovanje zaposlenih je metrički pokazatelj koji ukazuje na to koliko su zaposleni motivisani i posvećeni svom poslu i organizaciji. Ovaj parametar je važan jer su angažovani zaposleni produktivniji i imaju veći nivo zadovoljstva poslom. Pored toga, verovatnoća da će angažovani zaposleni ostati u kompaniji i preporučiti je drugima je veća, što takođe direktno utiče na njihov učinak, rezultate i lični rast, koji doprinosi i razvoju firme.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Raznolikost i inkluzivnost

Raznovrsnost i inkluzija su metrički parametri koji pokazuju zastupljenosti različitih grupa u organizaciji i stepena do kojeg se osećaju uključenim i cenjenim. Ova metrika je važna jer raznolikost među zaposlenima može dovesti do boljeg donošenja odluka, povećane kreativnosti i poboljšanih finansijskih performansi.

Prisustvo različitih perspektiva, posebno među ljudima koji se osećaju prihvaćeno i sigurno, direktno utiče na kvalitet rada i produktivnost.

Prilike za lični razvoj

U kompanijama u kojima postoje timovi ili bar jedan pojedinac koji je zadužen za brigu o karijernom rastu zaposlenih uvek se prati metrika koja ukazuje na to u kolikoj meri su prilike za rast i razvoj iskorišćene. Ova metrika je važna jer su adekvatno obučeni pojedinci čiji su talenti razvijeni u kompaniji produktivniji zaposleni, koji ispoljavaju veći nivo zadovoljstva poslom. Pored toga, pružanje mogućnosti za obuku takođe može pomoći u zadržavanju kadra i privlačenju novih talenata.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Zadovoljstvo zaposlenih

Ako već pričamo o zadovoljstvu, neophodno ga je i meriti, a konkretno ta metrika pokazuje koliko su zaposleni zadovoljni svojim poslom i organizacijom. Ukoliko brojevi idu visoko, možete očekivati povećan radni učinak i kvalitetniji finalni proizvod rada. S druge strane, kada su vrednosti niske, postoje velike šanse da će taj zaposleni napustiti kompaniju. Zato je važno stalno pratiti promene i na vreme reagovati na njih.

Navedene metrike su samo neke od desetina koje je važno pratiti kako bi se optimizovali procesi u ljudskim resursima i kako bi se došlo do boljih rezultata i kvalitetnijih kandidata. Da biste bilo koju od njih mogli da primenite, neophodno je da imate temeljno znanje kao osnovu za svaku aktivnost u HR sektoru. Zato upišite sertifikovanu obuku za menadžment ljudskih resursa, kako biste ovladali svim veštinama koje bi jedan profesionalac na toj poziciji morao da ima.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track