ŠTA ČEKA CRNU GORU? VELIKA ANALIZA KURIRA: Đukanović izgubio poslednju kartu, nije više mogao da igra protiv SRBIJE I SPC!
Foto: Shutterstock, EPA Boris Pejović, EPA Andrzej Lange

POSLE PADA

ŠTA ČEKA CRNU GORU? VELIKA ANALIZA KURIRA: Đukanović izgubio poslednju kartu, nije više mogao da igra protiv SRBIJE I SPC!

Politika -

Pobeda Milatovića zajedničkim snagama recept za parlamentarne izbore i šansa za bolje odnose sa Srbijom

Tačka na višedecenijsku vladavinu Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori stavljena je u nedelju, kad je prilično ubedljivom većinom, 60 prema 40 odsto glasova, kandidat pokreta Evropa sad Jakov Milatović pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora. Najdugovečniji lider na Balkanu morao je da preda i poslednju važnu polugu vlasti u državi jer su sve političke snage koje čine parlamentarnu većinu uspešno položile test političke zrelosti i stale ujedinjeno u front protiv Đukanovića, ocenjuju politički analitičari za Kurir.

Viši cilj

Slika koja je u pobedničkoj atmosferi poslata iz Milatovićevog izbornog štaba, na kojoj su svi lideri stali iza njega i slavili, nagovestila je scenario koji pobednici spremaju za parlamentarne izbore zakazane za 11. jun. Takvu poruku poslao je i novi predsednik Crne Gore u nedelju:

Jakov Milatović
foto: Kurir televizija

- Večeras je noć koju smo čekali više od 30 godina. Neka nam je sa srećom ova pobeda svih nas.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Časlav Koprivica kaže za Kurir da je, uprkos činjenici da se oni ideološki previše razlikuju, značajno što će se predstojeći izbori obaviti u relativnom političkom miru i neće biti referendumske atmosfere "sve ili ništa", na kojoj je Đukanović godinama i decenijama praktično održavao vlast.

Časlav Koprivica
foto: Kurir televizija

- Ta slika zajedništva pokazuje političku zrelost. Ovo deluje da su se zajednički dogovorili da ruše Đukanovića i da je napravljena vrsta antiđukanovićevskog konsenzusa, i to se zaista videlo po visokom odzivu u drugom krugu i broju glasova za Milatovića. Po gradovima Crne Gore vijorile su se srpske trobojke, pevale srpske patriotske pesme, što ukazuje da je za Srbe u Crnoj Gori, iako se Milatović formalno izjašnjava kao nacionalni Crnogorac, ovo bilo pitanje biti ili ne biti. Napravljen je konsenzus i među građanima i među političkim snagama, bez obzira na sve njihove nesuglasice. U izbornom štabu stajali su ljudi koji nisu ni politički ni privatno u najboljim odnosima, ali su se u ime višeg cilja ujedinili, ostavili po strani svoje sujete, što je stvarno za pohvalu. Dugoročno ili čak srednjoročno, ne verujem da može da se napravi trajni savez - ocenjuje naš sagovornik.

Profesor politikologije Vladimir Pavićević objašnjava za Kurir zašto očekuje zanimljive parlamentarne izbore.

Vladimir Dobrosavljević, Dejan Miletić, Vladimir Pavićević, Usijanje dana
foto: Kurir

- Biće zanimljivi i po tome što će ključna borba za primat da se vodi između opcija koje baštine ideale 30. avgusta 2020. godine. DPS će biti irelevantan, a opcije koje su bile pobedničke 30. avgusta će međusobno da se takmiče za veći uticaj. To će značiti da su u Crnoj Gori učvršćene vrednosti 30. avgusta, ali i da će biti zanimljive političke borbe između nekadašnjih saveznika u razvlašćivanju Mila Đukanovića - kaže Pavićević.

Neće odstupiti

Oba naša sagovornika su uverena da se Đukanović neće povući. Koprivica očekuje od DPS taktiku opstrukcije vlasti:

- Sve ono što je Đukanović radio proteklih 30 i nešto godina došlo je sad na naplatu. Sada je situacija bila da nije imao bezuslovnu podršku Zapada kao ranije. Stvari su se složile tako da bi Đukanović izgubio ove izbore da je bilo ko bio protiv njega u drugom krugu. Đukanović se neće povući. DPS će svakako imati manje glasova nego na prethodnim parlamentarnim izborima, a njegova sudbina će pre svega zavisiti od toga kako će se snaći nova vlast. Može se očekivati da će na fonu ove pobede na predsedničkim izborima, ali i na lokalnim u Podgorici, pokret Evropa sad biti najjača politička snaga. Veliko je pitanje da li će se oni snaći u tome, budući da su i Spajić i Milatović bezmalo slučajne osobe, koje je sticajem okolnosti pronašao Zdravko Krivokapić. Nije lako preuzeti poluge vlasti, pogotovo što se očekuje da će imati opstrukcije od DPS. Jedna od taktika DPS mogla bi da bude da vrše opstrukcije kako bi javnosti proizveli predstavu da je nova vlast nekompetentna, da bi DPS obezbedio perspektivu povratka na vlast - objašnjava on.

Pavićević kaže da deluje da Milo nema nameru da se pomeri s mesta šefa DPS iako od 30. avgusta 2020. ređa sve same poraze:

- Takav njegov pristup znači dalje slabljenje DPS i drastično smanjenje uticaja te partije u crnogorskoj politici. Samo je jedan način da DPS zaustavi svoje slabljenje, a to je doktrinarna i kadrovska reforma partije. Ne vidim u ovom momentu da se sprema bilo šta od toga.

Poruke

Gotovo nepodeljeno je mišljenje da poraz Đukanovića najavljuje bolje srpsko-crnogorske odnose.

Jakov Milatović
foto: Printscreen/RTS

- Odnosi sa Srbijom će dalje da se unapređuju. Dobar nagoveštaj toga je poruka Jakova Milatovića da će prvo posetiti Brisel i Beograd. Sve bolji odnosi Crne Gore i Srbije biće jedan od pokazatelja da se u Crnoj Gori raskrstilo s pokvarenom politikom Milovog DPS - poručuje Pavićević.

Čestitka predsednika Vučića Jakovu Milatoviću

U Srbiji ćete uvek imati pouzdanog partnera!

l Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da veruje da će Beograd biti jedno od prvih mesta koje će Jakov Milatović posetiti kao novi predsednik Crne Gore.

Vučić je kazao da je u čestitki novoizabranom crnogorskom predsedniku izrazio uverenje da će bilateralni odnosi biti bolji, da Srbija i Crna Gora, kako je rekao, mogu više i bolje.

- To je jedina stvar koja je za mene važna. Pre par minuta sam razmenio poruke s Milatovićem, zahvalio je na čestitki i verujem da će posle inauguracije jedno od prvih mesta koja će posetiti biti Beograd - kazao je Vučić. On je ponovio da se Srbija, za razliku od svih ostalih, nije mešala u izbore za predsednika Crne Gore.

- Vidim da regionalni mediji pišu da je na izborima pobedio Vučić. Pobedio je Milatović i snage u Crnoj Gori koje su ga podržale. Mi smo se ponašali korektno, odgovorno i ozbiljno - rekao je predsednik Srbije.

A u čestitki Milatoviću Vučić je napisao:

- Poštovani gospodine Milatoviću, čestitam Vam pobedu na predsedničkim izborima, uz uverenje da ćete pokazati čvrstu volju da građanima Crne Gore obezbedite život u miru i napretku. U Srbiji ćete uvek imati pouzdanog partnera u razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje dveju zemalja, kao i čvrst oslonac za miran i stabilan Balkan. Uz čestitke, primite moje pozdrave i izraze posebnog uvažavanja.

Časlav Koprivica ima određenu zadršku na ovu temu.

- Očekujem bolje odnose sa Srbijom. Jasno je da je jedini sused Crne Gore s kojim je Đukanović imao loše odnose bila Srbija. Ono što kod pobede Milatovića može biti problem jeste bezuslovno sleđenje kursa koji se iscrtava u Briselu, ali i Vašingtonu. To znači da se neće legitimnost nove vlasti pokušavati veštački izvoditi iz srbofobije, kao što je radio Đukanović, ali s druge strane, bojim se da će Podgorica, kad god bude bila indikacija sa Zapada, uvek pre slediti ono što Zapad bude tražio kad je reč o odnosu sa Srbijom, srpskom pitanju, Kosovu, Rusiji, a ne ono što jeste većinsko mišljenje građana Crne Gore. Najbolji odnosi s Briselom nije ono što bi crnogorske Srbe zadovoljavalo i što bi oni bezuslovno mogli da slede, budući da je, i kad je reč o kosovskom pitanju i nekim drugim, Brisel često bio na suprotnoj strani od crnogorskih Srba - napominje naš sagovornik.

Izvršna direktorka Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević ocenila je da je parlamentarna većina iskoristila ovu situaciju da se izmiri i da će se na osnovu rezultata predsedničkih izbora u narednim danima pregovarati i praviti koalicije. Za nju je zanimljiva slika parlamentarne većine koja je okruživala Milatovića u susret parlamentarnim izborima.

- Parlamentarni izbori su jako važni za rasplet ove političke situacije, krize, stagnacije, nestabilnosti u kojoj smo predugo. Uloga novog predsednika Milatovića će biti vrlo važna kad se održe parlamentarni izbori, kad se formira vlada, u saradnji s tom vladom, parlamentom, tada ćemo tek moći da cenimo njegove poteze - izjavila je ona za RTCG.

Primopredaja vlasti

Milatović 20. maja preuzima dužnost

Đukanović je nakon prvog kruga predsedničkih izbora najavio da se neće kandidovati za šefa stranke na partijskim izborima najkasnije u septembru. Međutim, u izbornoj noći izbegao je da odgovara na pitanja medija koja su se odnosila upravo na spekulacije da ovaj poraz znači i njegov odlazak u političku penziju. Lider DPS je prvi put biran za predsednika države 15. januara 1998. Mandat mu je trajao do 25. novembra 2002. Drugi mandat počeo mu je 2018. i završava mu se 20. maja, kad će Milatović i zvanično postati predsednik Crne Gore.

Ubedljivo

Šta kažu brojke

Milatović je u drugom krugu osvojio oko 225.000 glasova, što je za 20.000 više nego što su ukupno u prvom krugu osvojili on, Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Goran Danilović. Đukanović je osvojio oko 155.000 glasova - 25.000 više nego što su on i Draginja Vuksanović Stanković imali u prvom krugu.

Boško Jakšić

Temelji postavljeni

Boško Jakšić
foto: Zorana Jevtić

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da se otvara šansa za bolju saradnju između Crne Gore i Srbije i da od Beograda i Podgorice zavisi da li će tu šansu iskoristiti. Jakšić naglašava da Milatović, ukoliko stavi kao prioritet odnose sa Srbijom i povlači poteze u tom pravcu, rizikuje da se zameri crnogorskom delu suverenista, koji ipak predstavlja 40 odsto biračkog tela u Crnoj Gori.

- Mislim da su temelji postavljeni, ali daleko smo od zgrade, a još dalje od krova - zaključio je Jakšić za Betu.

Oliver Varhelji, komesar EU za proširenje

Čestitke novom predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću! Radujem se što ću raditi s Vama na ubrzanju neophodnih reformi na evropskom putu Crne Gore.

Oliver Varhelji
foto: Beta/Miloš Miškov

Aleksa Bečić, lider Demokrata

Diktator je pobeđen, ali borba za bolju budućnost Crne Gore se nastavlja samo s ljudima koji žrtvu znaju ceniti, a slobodu slaviti. Završena je jedna diktatorska era i politička karijera koja je trajala 35 godina. Ovo nije samo običan dan, već istorijski dan, dan kad smo kao jedan tim i jedna država odlučili da slavimo slobodu.

Aleksa Bečić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Milorad Dodik, predsednik RS

Kad je Milo Ðukanović počeo da radi protiv Srba, a potom i protiv pozicioniranja Republike Srpske i Srbije, od strane Crne Gore i politike koju je on kreirao, apsolutno se stavio na stranu protivnika srpskog naroda. Time je izgubio podršku i poštovanje. Čestitam Milatoviću. Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusedskih odnosa uspešno sarađivati na korist građana i Crne Gore i RS.

Milorad Dodik
foto: Beta/Miloš Miškov

Dritan Abazović, premijer Crne Gore

Misija je završena. Radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru.

Dritan Abazović
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Matija Bećković, pesnik i akademik

Milo Ðukanović je došao na vlast u džemperu, a sišao je s vlasti kao najbogatiji čovek najsiromašnije zemlje. Neće biti manje zanimljiv ni nastavak njegove karijere.

Matija Bećković
foto: Beta

Mitropolit Joanikije

Širinom Vašeg srca, pravednošću, znanjem i velikom stvaralačkom energijom zaslužili ste visoko poverenje naroda Crne Gore koji vas je demokratski izabrao za njenog novog predsednika. Uvereni smo da ćete biti mudar i u svemu dostojan predsednik svih građana Crne Gore, koji će vam nesumnjivo dati snažnu podršku da našu otadžbinu učinite državom vladavine prava i pravde, zemljom bratske sloge i slobode, bogatom i uglednom u celom svetu.

Mitropolit Joanikije
foto: Nemanja Nikolić
štampano Izdanje
foto: Kurir

ČITAJTE NOVI STARS! STIŽE KAO DODATAK UZ KURIR U UTORAK 4.APRILA

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

poklon
foto: Kurir

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track