PRIŠTINA NE ODUSTAJE OD GLASANJA NA SEVERU KIM: Kurti bi izborima da obesmisli ZSO
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

teraju po svom

PRIŠTINA NE ODUSTAJE OD GLASANJA NA SEVERU KIM: Kurti bi izborima da obesmisli ZSO

Politika -

Kosovski premijer Aljbin Kurti ne odustaje od održavanja izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova iako oni nemaju legitimitet jer na njima ne učestvuje Srpska lista i Srbi su najavili njihov bojkot.

Po svaku cenu

Uprkos brojnim kritikama da izbori u ovakvom obliku nisu demokratski i ne mogu dovesti do stabilizacije na KiM, Kurti uporno agituje za njihovo održavanje. Tako se pre dva dana sastao sa četvoricom kandidata svog pokreta "Samoopredeljenje" za gradonačelnike u četiri većinski srpske opštine - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje za Kurir da Kurti očito želi da se po svaku cenu izbori održe ovog vikenda, kako bi sa neke nove pozicije nastavio dijalog s Beogradom.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

- Očigledna je namera Kurtija i njegove vlasti da se izbori sprovedu, jer na osnovu toga grade dalje politički koncept, a to je da se obesmisli ZSO po Briselskom sporazumu i da sa jedne nove pozicije ide u Brisel na nove razgovore 2. maja, kada će na dnevnom redu biti i ZSO. Namera mu je da Zajednica podrazumeva nadležnosti, organizaciju i delovanje prema kosovskom ustavu, odnosno da je svede na nivo običnih ustanova koje su bliže nevladinim organizacijama - smatra Milivojević.

U četiri opštine

Podsetimo, izbori u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo, zakazani su za nedelju, 23. april. Srbi sa severa Kosova, koji su u novembru napustili prištinske institucije, policiju i sudstvo, najavili su da na tim izborima neće učestvovati jer nisu ispunjeni uslovi koje su postavili kada su napuštali institucije, a to su povlačenje kosovske policije sa severa i formiranje ZSO.

Liberalizacija viznog režima Potpisana odluka

U Evropskom parlamentu juče je organizovana zvanična ceremonija potpisivanja odluke o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, kojoj je prisustvovao zamenik kosovskog premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi. Prethodno je Evropski parlament u utorak usvojio odluku o viznoj liberalizaciji, prema kojoj će građani Kosova slobodno putovati u države šengen zone od 1. januara 2024.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track