"UDARAJU 'PACKE' SRBIJI, A MAZE SINA NARKOMANA" Zavišić: Zašto je teritorijalni integritet Ukrajine SVETINJA, a srpski NIJE?
Nemanja Zavišić o kosovskom problemu, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"UDARAJU 'PACKE' SRBIJI, A MAZE SINA NARKOMANA" Zavišić: Zašto je teritorijalni integritet Ukrajine SVETINJA, a srpski NIJE?

Politika -

Lažnoj državi pohvale da je napredovala u borbi protiv korupcije, a Srbiji kritike da nije uskladila spoljnu politiku sa Evropskom unijom i da je bliska sa Rusijom. Tako glase poruke iz Evropskog parlamenta, gde su juče usvojeni odvojeni izveštaji o napretku naše zemlje i tzv. Kosova.

A šta bi mogla da donese spoljnopolitička strategija za naredni period u čiju je razradu Beograd krenuo?

Da li trenutne okolnosti u kojima se Srbija nalazi omogućavaju neki veći i radikalniji zaokret u spoljnopolitičkom kursu naše zemlje, ali i šta pokazuju najnovije poruke Evropskog parlamenta i izveštaji o napretku naše zemlje i tzv. Kosova?

Time su razgovor započeli Nemanja Zavišić iz Centra za drutšvenu stabilnost, Vladimir Kljajić, političkim analitičar i Željko Šajn, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

Nemanja Zavišić
foto: Kurir tv

Zavišić smatra da je sve uzrok jedne odluke, a da je "Kosovo" tragikomičan primer koji služi kao "pozitivan" primer u međunarodnom pravu i borbi protiv korupcije, dok se "packe" udaraju Srbiji.

- To samo znači da imaju nedvosmislenu podršku Zapada, koji imaju odnos prema "Kosovu" kao prema detetu koje je punoletno, ali ne i dalje samostalno, i detetu narkomanu kome gledaju kroz prste dok se drogira. Što se tiče naše zemlje mislim da je sve uzrok odluke da Srbija bude samostalna država, onoj koja ne uvodi sankcije Rusiji, a sve kritike koje prolaze kroz taj izveštaj, baziraju se na taj osnovni izveštaj - kaže Zavišić, koji dodaje da je sve rezultat jer ne slušamo "diktat" Zapadnih sila.

Kljajić kaže da poniženje nije nešto što treba da bude rezultat delovanja srpske diplomatije

- Kompromis mora da se nađe, za sada svi imaju razumevanja za politiku Srbije, ali možemo očekivati pritiske od SAD. Vidimo da je i Grčka glasala za prijem Kosova, koja je bila uzdržana - rekao je Kljajić.

Nemanja Zavišić, Željko Šajn, Vladimir Kljajić
foto: Kurir tv

Šajn se priključio naglasivši sledeću činjenicu.

- Onaj koji je najviše uticao da se primi "Kosovo" je Nemačka, pa onda Francuska. Veoma je velika bitka ko će voditi Evropu u odnosu sa SAD. To je naša nesreća što se moramo prilagoditi određenim strukturama. Nakon osamostaljivanja Makedonije, postavila se strategija da se sačuva teritorijalni integritet Makedonije, ona je u tom kontekstu uz Srbiju, ali nema otvorena pitanja za Srbiju, a to što je glasala za Kosovo ne možemo uzeti za zlo. U Makedoniji su Albanci koji su prisutni u vlasti - kazao je Šajn.

Nemanja Zavišić, Željko Šajn, Vladimir Kljajić
foto: Kurir tv

Na pitanje voditeljke da li je taj potez Severne Makedonije dodvoravanje Zapadu i licemerje kada je priznala "Kosovo", iako Srbija i dalje stoji pri svojim stavovima - Šajn odgovara potvrdno. Zavišić iz sagovornikove izjave izvlači dalje logično političko funkcionisanje Srbije.

04:23

UDARAJU PACKE SRBIJI, A MAZE SINA NARKOMANA Zavišić: Zašto je teritorijalni integritet Ukrajine SVETINJA, a srpski NIJE?

- Naša država se čvrsto držala međunarodnog prava, uvek smo imali jednake aršine. Srbija neće od toga odustati, samo će prilikom svih glasanja voditi isključivo računa o bilateralnim odnosima, pa tako ako je neka država glasala protiv našeg teritorijalnog integriteta, mi nećemo glasati za njihov. Zašto je danas teritorijalni integritet Ukrajine svetinja, a srpski nije?

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track