POTPUNO POLITIČKO NASILJE, TEROR MANJINE NAD VEĆINOM! Tako analitičari tumače najavu dela opozicije da će DVA DANA BLOKIRATI GRAD!
Foto: BETA/Amir Hamzagić

bezidejnost

POTPUNO POLITIČKO NASILJE, TEROR MANJINE NAD VEĆINOM! Tako analitičari tumače najavu dela opozicije da će DVA DANA BLOKIRATI GRAD!

Politika -

Deo opozicije koji organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" najavio je da će ove nedelje otići korak dalje i blokirati auto-puteve, međunarodne pruge, naplatne rampe...Politički analitičari ukazuju da je to potpuno političko nasilje, teror mannine nad većinom, te dokaz potpune bezidejnosti dela opozicije! Još je, ocena je naših sagovornika, sumanutija situacija da to rade za vreme letnjih odmora, kada i veliki broj stranaca prolazi kroz našu zemlju.

Organizatori, međutim, očigledno za to ne mare! kkao su najavili, protesti i blokade puteva biće održani u 29 gradova u Srbiji. Protest, deveti po redu, u Beogradu održaće se u subotu, a dan ranije blokiraće auto-put, dve međunarodne pruge, te ići i do zgrade TV Pink.

- Dogovor je da u petak bude napravljena posebna blokada autoputa E 75, u vreme kada se dešava najveći trazit na prelazu između juna i jula meseca. U petak će u Beogradu na tri tačke i u Novom Sadu na jednoj tački biti zaustavljen saobraćaj na auto-putu, tako što ćemo imati jednu usporenu vožnju od naplatne rampe Šimanovci i naplatne rampe u Bubanj potoku u drugom smeru. Te dve grupe će se se susresti kod Sava centra na auto-putu i tu stajati do 20 časova - naveo je kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović.

Nebojša Zelenović
foto: Zorana Jevtić

Dodao je da protestne vožnje kreću od 16 časova ispred naplatnih rampi, te da će paralelno u Novom Sadu u isto vreme od 17 do 20 sati biti zaustavljen saobraćaj na auto-putu.

- U subotu će se desiti blokade dve međunarodne pruge kod Smedereva i Niša, a paralelno sa tim biće održan i protest - rekao je on.

Da će se u subotu ići i do Pinka najavio je narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

- Okupićemo se oko 18 sati, a onda krećemo na Pink - rekao je.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je ovo "političko nasilje u punom i potpunom obliku."

- Tako se jedino može nazvati blokada auto-puta i juriš na jednu televiziju. Svakim danom, opozicionari pokazuju i dokazuju političku nezrelost. Bore se protiv nasilja opstrukcijom normalnog života, i bore se za slobodu gušenjem medija čiji program preziru ili ignorišu. Događaji u subotu dolaze u zao čas, kada Srbi na Kosovu trpe teror kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njihove specijalne policije. Beogradom se protestuje, viče i preti, podižu se tenzije umesto da se dijalog vodi mirno i institucionalno. Ne može čovek da se ne zapita zašto dok Kurti teroriše Srbe na KiM, ubedljiva politička manjina teroriše tihu i mirnu većinu - naglasio je Stanković za Kurir.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

I politički analitičar Marko Matić ukazao je da je najava radikalizacije protesta jasan znak da su oni koji su preuzeli protest postali svesni da se broj građana osipa, te da on više nema tu energiju koju je imao na početku i da u konačnici neće ostavriti cilj opozicije - a to je da neće biti prelazne vlade i da ih neće dovesti na vlast bez izbora.

Marko Matić
foto: Kurir televizija

- Ovo je jedna od onih situacija kada ekstremna manjina pokušava da terorom nad većinom građana ostvari svoje uskogrude političke ciljeve. Ali iskustvo i istorija nas uče, i to je jedna od političkih zakonitosti, da takvi pokušaji nikada nisu postigli rezultate u stabilnim društvima - naglasio je Matić.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track