"OSETILA SE PRIJATELJSKA ATMOSFERA U DIJALOGU LAJČAKA I KURTIJA!" Stručnjaci analiziraju: EU i Zapad nisu jedini relevantni
Foto: Printscreen/Kosovo Online, Kurir Televizija

KURIR TV

"OSETILA SE PRIJATELJSKA ATMOSFERA U DIJALOGU LAJČAKA I KURTIJA!" Stručnjaci analiziraju: EU i Zapad nisu jedini relevantni

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Zahtev Lajčaku da se uputi u Prištinu i Beograd uputio je šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji, prema rečima portparola EU Petera Stana, očekuje da se konačno pronađe način da se deeskalcija konačno i dogodi, a da se potom svi akteri vrate za pregovarački sto i nastave dijalog.

Povodom dijaloga, gosti "Redakcije" na Kurir televiziji bili su prof. Boris Bratina, sa Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

Miroslav Lajčak
foto: Beta Milos Miskov

Vuković se osvrnuo na najnoviju vest, a to je da je Egipat povukao priznanje Kosova:

- Pokret, odnosno akcija ili lobističkća aktivnost na povlačenju priznanja Kosova, koja je zastupljena poslednjih godina, je i te kako značajna delatnost. Mnogi su me kritikovali za to jer smatraju da su EU i Zapad jedini relevantni. Ja smatram da je svako povlačenje zaista značajno. Egipat je veoma značajna zemlja.

Vuković se potom osvrnuo na države koje su na 'klackalici' tj koje su neodlučne što se tiče kosovskog čvora:

- Mađarska je prestala da glasa za Kosovo i to je jedna lekcija jer je to država koja nam je veoma bliska, i etnički i kulturni.

01:16

DIJALOG SA LAJČAKOM JE ZAMAJAVANJE SRBIJE! Stručnjaci analiziraju: Da li je moguće postići deeskalaciju na Kosovu?

Bratina je komentarisao koliko ima smisla ponovni susret, kao i to da li zaista postoji mogućnost za mir i dogovor za deeskalaciju.

- Smatram da je to vrsta zamajavanja Srbije. Dakle, i ja sam video šta se događalo na tom sastanku, a pre svega sam video ophođenje prema Kurtiju, mogla se osetiti prijateljska atmosfera njega i Lajčaka. Kurti može da fantazira o idejama i da kaže da bi sve to uradio da je Vučić poptisao u Ohridu. Tako se dejstvuje kao produžena ruka EU, koja od nas faktički traži da prihvatimo plan koji je nepovoljan. Mi smo prihvatili da o tome pričamo, a ne da potpišemo - rekao je Bratina, pa se osvrnuo na odnose država:

- Kakav je odnos i sa kim su odnosi najbolji? Lepo je spomenuta Mađarska, jer se to odražava na KiM.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track