TRAŽILI GAŠIĆEVU SMENU, A NISU DOŠLI DA GLASAJU! Inicijativu za opoziv ministra podneo 61 poslanik, a glasalo samo 37 opozicionara
Foto: Printscreen/RTS2

OD SVEGA PRAVE CIRKUS

TRAŽILI GAŠIĆEVU SMENU, A NISU DOŠLI DA GLASAJU! Inicijativu za opoziv ministra podneo 61 poslanik, a glasalo samo 37 opozicionara

Politika -

Deo opozicionih poslanika, koji su tražili smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, prekjuče, upravo tokom glasanja, nije našao za shodno ni da se pojavi u skupštinskoj sali! Očito nezainteresovani za sopstvene zahteve, pojedini poslanici su, po svemu sudeći, imali pametnija posla.

Naime, sa 148 glasova protiv zahteva za izglasavanje nepoverenja Gašiću i samo 37 za, odlučeno je da on ostane na mestu ministra unutrašnjih poslova.

U Skupštini je bilo prisutno 192 poslanika, a nije glasalo sedam poslanika. I sam predsednik Skupštine Vladimir Orlić ironično je prokomentarisao ovakvo delovanje opozicije.

Skupština Srbije
foto: Ana Paunković

- Šezdeset jedan poslanik je podneo zahtev, a vi pogledajte rezultate glasanja - poručio je on.

Pravdanje

Predsednik DS Zoran Lutovac, čiji poslanici nisu bili prisutni u punom sastavu, te je od njih 10 samo četvoro glasalo, nevešto je pokušao da opravda njihovo odsustvo tvrdnjom da "nisu znali kad će se glasati" (?!).

- Glasali smo svi mi koji smo bili tu. Glasanje nije bilo najavljeno, inače bismo svi bili tu. Neki poslanici su u 12 sati otputovali u Solun, na sahranu čika Đorđu, neki su imali obaveze van Skupštine. U demokratskim skupštinama to se zna ranije kako bi ljudi mogli da planiraju obaveze - naveo je Lutovac na svom Tviter nalogu nakon što su brojni tviteraši osudili izostanak opozicionih poslanika.

Zoran Lutovac, DS, Glavni odbor DS, Madlenijanum
foto: Nemanja Nikolić

Takođe, ostaje nejasno kako je moguće da "nisu znali" kada će biti glasanje kad su ranije tokom dana pozvali građane da se u 17 časova okupe ispred zgrade parlamenta jer će se, kako su im poručili, tada izglasavati Gašićeva smena. To svakako nije promaklo građanima.

Politički neukusno

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir kaže da se jasno videla politička neozbiljnost i neodgovornost.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Uostalom, i zahtev za Gašićevu ostavku je iznad svega i posle svega politički neukusna manipulacija jer je zasnovan na zloupotrebi tragedije u dnevnopolitičke svrhe. Krah opozicije u Skupštini je odraz skromnog političkog talenta i organizaciono-akcione nemoći potrošenih kadrova bivše vlasti - ocenio je Stanković.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track