ZA ZLOČIN NIKO NIJE ODGOVARAO Iz zasede na njivi UBIJENO 14 Srba u selu Staro Gracko! Najmlađi Novica imao je samo 17 godina
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

zverstvo za nezaborav

ZA ZLOČIN NIKO NIJE ODGOVARAO Iz zasede na njivi UBIJENO 14 Srba u selu Staro Gracko! Najmlađi Novica imao je samo 17 godina

Politika -

U selu Staro Gracko kod Lipljana odavanjem pošte i parastosom biće obeležena 24. godišnjica od ubistva 14 srpskih žetelaca, jednog od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Zločin nikada nije rasvetljen.

Specijalno tužilaštvo u Prištini, zajedno sa Euleksom pre više godina obustavilo je istragu o ubistvu 14 Srba, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

Sedam Albanaca bilo je pod istragom za ubistvo.

Četrnaest žetelaca ubijeno je dok su ubirali letinu. Ubice nisu pronađene, a međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji zatvorilo je slučaj.

Zločin se dogodio desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika Kfora. Britanski vojnici su izvršili istragu i utvrdili moguće počinioce među Albancima, ali za Unmikove istražioce počinioci su nestali bez traga.

Euleks je nakon što je preuzeo slučaj od Unmika, zatvorio istragu zbog nedostatka dokaza, iako je u istrazi kod jednog od osumnjičenih Albanaca, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Rodbina i članovi porodica ubijenih Srba uzdaju se u Specijalni sud za zločine pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track