PETAR PETKOVIĆ U POSETI KINI: Jedna od glavnih tema situacija na Kosovu!
Foto: foto: Kancelarija za KiM

KANCELARIJA ZA KIM

PETAR PETKOVIĆ U POSETI KINI: Jedna od glavnih tema situacija na Kosovu!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković se tokom svoje posete Kini sastao sa zamenikom ministra inostranih poslova Kine Deng Lijem.

Lija, koji je, takođe, i generalni sekretar Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u MIP Kine Petković je upoznao sa situacijom na severu KiM.

- U Prištini ne postoji želja za postizanjem kompromisa, dijalogom i deeskalacijom aktuelne krize koju je izazivala upravo prištinska strana svojim nasilnim i jednostranim potezima, organizovanjem nelegalnih izbora i zauzimanjem srpskih opština na severu KiM. Ta kriza koju generiše Priština preti da se prelije na čitav region - rekao je Petković, poručujući da Priština već celu deceniju odbija formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsatvnici dve države su podržali teritorijalni integritet zemlje svog sagovornika.

- Deng Li je Petkoviću preneo uveravanja da će NR Kina nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, uz jasno protivljenje jednostranim potezima Prištine. On je naglasio da kineska strana podržava iznalaženje rešenja po pitanju KiM mirnim putem, na bazi Rezolucije 1244 SB UN i posebno je naglasio podršku i insistiranje Pekinga u vezi sa što skorijim osnivanjem ZSO - piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track