ANALIZIRAMO ZAŠTO OSAM MESECI PRE IZBORA SAVEZA NEMA NI NA VIDIKU: Sledi li dalje deljenje dve opozicione kolone?
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić, Sonja Spasić, Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

prestrojavanje

ANALIZIRAMO ZAŠTO OSAM MESECI PRE IZBORA SAVEZA NEMA NI NA VIDIKU: Sledi li dalje deljenje dve opozicione kolone?

Politika -

Oko osam meseci ostalo je do izlaska na izbore, a na političkoj sceni je mnogo nepoznanica. Osim što će se, po diktatu zakona, na proleće organizovati redovni lokalni i pokrajinski izbori, iz vlasti je u nekoliko navrata najavljivano da će sa njima najverovatnije biti spojeni vanredni parlamentarni, dok je opcija da se u isti mah glasa i na vanrednim beogradskim izborima i dalje otvorena.

Blokovi

Uprkos ovako postavljenom izbornom kalendaru, u taboru opozicije, barem javno, nema ni naznake da se spremaju predizborni savezi. Naprotiv, ne samo da uporno izostaje ukrupnjavanje već se dešava dalje usitnjavanje, poput poslednje deobe u Narodnoj stranci.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za Kurir da se u ovom trenutku jasno vide dve kolone koje su naspram vladajuće koalicije, ali da je očekivano da dođe do još nekih račvanja.

Vladimir Vuletić, Profesor Vladimir Vuletić
foto: Nemanja Nikolić

- Imamo takozvani patriotski blok i grupaciju opozicionih stranaka koje su vidljive na aktuelnim protestima. Ako bi se sad održavali izbori, veliko je pitanje kako bi se koja stranka unutar tih blokova prestrojila. Kako vreme odmiče i kako se približavaju izbori, počeće da se otvaraju nova pitanja i svako od njih otvara prostor za nove podele. Postoje dve dimenzije na kojima će se odlučivati koliko kolona će biti. Jedna dimenzija je vezana za to koliko će se ostvariti raniji pokušaji i planovi da se čitava opozicija ujedini spram vladajuće koalicije i da rezultat toga bude rušenje vlasti. Mislim da je to manje verovatno. A druga dimenzija vezana je za zauzimanje stavova povodom različitih pitanja koja budu dolazila na dnevni red - objašnjava naš sagovornik.

Interesi

Vuletić napominje da će se jedan segment pitanja otvoriti povodom protesta.

protest, srbija protiv nasilja
foto: Nenad Kostić

- Problem će nastati ako se protesti legitimišu tako da se traži normalizacija odnosa, medijsko otvaranje, izborni uslovi i slično, jer znatan deo opozicije je svestan da protesti nisu usmereni u tom pravcu, nego na neku vrstu pritiska na politiku, pre svega nacionalnu, koju vodi Vučić. Taj deo opozicije sasvim sigurno se neće uključiti u tu kolonu. I to nije samo onaj takozvani patriotski blok već postoji i u okviru drugog bloka nekih kolebanja, odnosno i njima su ova pitanja važnija. Stvar nije potpuno crno-bela. Verovatno će se deliti i po drugim pitanjima, kao, na primer, da li uopšte izlaziti na izbore, da li pristati na ove uslove i kakve uslove tražiti, da li tražiti objedinjene izbore ili samo beogradske... Uz to su i pitanja o sudbini protesta i njihove radikalizacije. Ima mnogo pitanja o koja će se u okviru opozicije lomiti koplja i zato je teško proceniti u koliko kolona će ići. U ovom momentu naspram vladajuće koalicije nesumnjivo stoje dve kolone. Jedna u prvi plan ističe temu budućnosti Srbije i budućnosti Kosova, a druga ne vidi Srbiju od Vučića i ima interes prevashodno da sruši Vučića - kaže Vuletić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track