MILOVAN DRECUN: Zbog stavova Prištine ne postoji mogućnost za postizanje dogovora u Briselu
Foto: Kurir tv

MILOVAN DRECUN: Zbog stavova Prištine ne postoji mogućnost za postizanje dogovora u Briselu

Politika -

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da, po stavovima i pozicijama koje je Priština zauzela po pitanju severa Kosova, a koje ne želi da promeni, nema mogućnosti za postizanje dogovora na današnjem sastanku u Briselu, koji bi vodio ka deeskalaciji situacije, prenosi RTV.

Drecun je rekao da bi na današnjem sastanku predsednika Srbija Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, trebalo da se postigne veoma snažan dogovor sa konrektnim koracima kako da se smiri situacija na severu Kosova, i kako da se stvore uslovi da se Srbi i njihovi politički predstavnici vrate u institucije jer, istakao je, razlozi zbog kojih su Srbi izašli iz institucija nisu otklonjeni.

Naveo je da ono što bi moralo da bude dogovoreno, a da Kurti to sprovede, jeste da se povuku pripadnici specijalnih policijskih jedinica sa severa, a ne samo iz zgrada opština, da se gradonačelnici povuku iz opštinskih zgrada, da se organizuju izbori na način koji bi bio prihvatljiv za srpski narod kako bi se oni ponovo vratili u četiri opštine, kao i da se prestane sa terorisanjem srpskog naroda i da se puste Srbi koji su uhapšeni.

Prema njegovim rečima, ne vidi se spremnost Kurtija da to uradi, kao ni snažan mehanizam koji bi Zapad bio spreman da primeni kako bi ga naterao na tako nešto.

"Ovo je jedna igra koju Aljbin Kurti sprovodi da samo napravi privid nekakve deeskalacije. Da li je moguće postići dogovor koji bi zaista vodio ka deeskalaciji na današnjem sastanku, mislim da nije. Ne zbog nespremnosti Beograda, nego zbog toga što Priština ima neke potpuno drugačije ciljeve i ne želi da izgubi zauzete pozicije na severu", zaključio je Drecun.

Kako je dodao, sve što se radi u Briselu je proces, i ne može se govoriti o tome da je doživljen poraz ili je ostvarena pobeda na jednom sastanku.

Naglasio je da Beograd ima konstruktivan pristup, a da Priština ima jedan drugi koji je prilično destabilizujući i koji vodi samo ka nečemo što je za Beograd apsolutno neprihvatljivo, a to je da se Beograd složi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama i da sa Prištinom uspostavi odnose na principima poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Zna se šta Beograd traži, ali meni je jedina nepoznanica ponašanje političkog zapada. Šta će taj politički zapad koji je oličen u Đuzepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, danas na ovom sastanku da ponudi. Da li imaju neki novi predlog, da li će izaći možda sa nekim novim merama kojima će zapretiti Prištini. Vidimo u poslednje vreme da se šalju poruke da ako se ne iskoristi ova prilika, da je moguće da će neke mere biti preduzete vezano za viznu liberalizaciju. To je francuski predsednik Emanuel Makron govorio, pa su Nemci demantovali. Dakle samo je ta nepoznanica da vidimo da li će oni izaći sa nekim konkretnim predlogom", naveo je Drecun.

Naglasio je da pojedinačni prodori vezani za pitanja koja su tehnička, ali bitna za svakodnevni život, ne mogu da se okarakterišu kao uspeh današnjeg sastanka, i da ako politički zapad nije smislio neko rešenje, nema mogućnosti za napredak.

Kada je reč o Srbima na KiM, Drecun napominje da je njihova bezbednost svakodnevno ugrožena, da se nastavlja teror koji se sprovodi posebno nad Srbima na severu, ali generalno nad srpskim narodom, kao i da su Srbi i dalje obespravljeni, i da se prištinske institucije i dalje prema njima ponašaju kao prema građanima drugog reda.

"Taj teror nikako da prestane, ljudi se hapse bez ikakvog razloga, bez ikakve krivice, oduzima im se imovina, preti se zaoštravanjem dalje situacije posebno na severu, jačaju se ti vojni potencijali Kosova, policijske snage su veoma brutalne i tada preuzimaju neke aktivnosti prema srpskom narodu. Onemogućava se dotok i hrane i svega drugog, udara se na obrazovni, na zdravstveni sistem, na socijalnu pomoć koju Srbija pruža Srbima na Kosovu. Jednostavno ta situacija je toliko loša da preti da izazove pogrom srpskog naroda u smislu iseljavanja i odlaska zato što Srbi sada u ovim uslovima teško da mogu da vide bilo kakvu perspektivu opstanka", ocenio je Drecun.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja