VUČIĆ ZA "FAJNENŠEL TAJMS": EU nikada nije Srbiji pružala toliku podršku kao Ukrajini
Foto: Nemanja Nikolić

VUČIĆ ZA "FAJNENŠEL TAJMS": EU nikada nije Srbiji pružala toliku podršku kao Ukrajini

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za "Fajnenšel tajms" da nema ništa protiv ukrajinskog naroda, ali da nivo podrške EU Ukrajini, dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU u roku od godinu dana od datuma podnošenja zahteva i moguće otpočinjanje pregovora o članstvu sledeće godine - pokazuje da takva politička podrška nikada nije postojala za Srbiju.

Britanski list podseća da je Kijev podneo zahtev za članstvo u februaru 2022, nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini, a samo četiri meseca kasnije dodeljen je status kandidata. Nasuprot tome, Beograd je čekao više od četiri godine za početak pregovora o članstvu.

Stoga se u tekstu "Fajnenšel tajmsa", kako prenosi Politika, konstatuje da su pojedini lideri Zapadnog Balkana frustrirani što Ukrajina prestiže njihove zemlje u pridruživanju EU.

Pregovori Srbije i EU su u zastoju zbog nekoliko pitanja, među kojima je i, kako stoji, "neuspeh Beograda da normalizuje odnose sa Kosovom".

Aleksandar Vučić, kolekcija
foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Podseća se i da je Srbija jedina država Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji, što je, kako se navodi, umanjilo njene izglede za članstvo u EU.

List podseća i na još jedan bezuspešan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu i ukazuje da je potom visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj rekao da "bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju".

Ipak, Vučić za "Fajnenšel tajms" kaže da odlaganje članstva ne odražava realnost u Srbiji, za koju ističe da je "u mnogo boljem stanju nego što su bile Rumunija i Bugarska 2007, kada su ušle u EU".

"Ko zna šta će se dogoditi za sedam godina?"

Vučić je ukazao i na opadajuću sposobnost EU da primi nove članice.

"Najpre smo čuli za 2025, sada za 2030. Ko zna šta će se dogoditi za sedam godina? Apsorpciona moć EU nije veća nego što je bila", ocenio je Vučić.

U tekstu se pominje i nedavno održan 18. Bledski strateški forum sa kog je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, ističući da to podrazumeva zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Sputnjik.

Nakon te Mišelove izjave, albanski premijer Edi Rama je doveo u pitanje navedenu ciljnu godinu, primećujući da slučaj Ukrajine pokazuje da rat može da ubrza pristupanje.

"Ko treba koga da napadne na ovom panelu da brže dobije članstvo?", upitao je u šali Rama na jednom od panela, pa dodao da "Bugarska može da napadne Severnu Makedoniju, Hrvatska može da napadne Srbiju, Srbija može da napadne Kosovo, a Bosna može napasti samu sebe".

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track