KACIN: Srbiju niko ne gura iz voza za EU

Novi tonovi

KACIN: Srbiju niko ne gura iz voza za EU

Politika -
Dosadašnja politika prema Kosovu je samo kočila ekonomski razvoj Srbije i napredak ka Evropi, rekao je izvestilac EP za Srbiju

NOVI SAD - Delegacija Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu dolazi u Beograd 27. septembra. Odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati neki novi tonovi, ili će poruke biti na tragu onih koje su pre nekoliko dana doneli poslanici vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin napominje da su u pitanju različite delegacije sa različitim namerama i političkim ciljevima.– Delegacija CDU je predstavljala jednu političku opciju u jednoj državi članici Evropske unije. I ta je delegacija, pretpostavljam, došla u Beograd s namerom da pošalje političku poruku, vezanu za očekivanja koje postoje u pogledu odnosa Srbije prema Kosovu. S druge strane, delegacija Evropskog parlamenta je sastavljena iz svih političkih opcija iz više država članica. Na interparlamentarnom sastanku biće pokriveno niz tema, od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, preko ekonomije i regionalne saradnje, do strukturne pomoći EU Srbiji. A što se tiče pitanja odnosa prema Kosovu, dobro je poznato da Evropska unija zahteva od Srbije primenu dosadašnjih dogovora, nastavak dijaloga u vezi sa pitanjima telekomunikacija, energetike i severa Kosova – izjavio je Kacin.

Kacin je rekao da Srbija treba da nastavi sa evrointegracijama, ali da je dosadašnja politika prema Kosovu samo kočila.

- Ne, naravno da niko ne gura Srbiju iz tog voza. Ona je sama sopstvenom odlukom na njega stupila i sama sa njega može da izađe. No, očigledno je da za takav potez nema želje, jer smo svedoci stvaranja širokog konsenzusa među političkim partijama o nužnosti nastavka evropskih integracija Srbije. U evropskom interesu i interesu države Srbije je da se nastavi sa integracijama i da se one ubrzaju. S druge strane, dosadašnja politika prema Kosovu je samo kočila ekonomski razvoj i napredak ka Evropi, tako da se nadam da je instrukcija Vlade Srbije o učešću srpskih predstavnika na regionalnim forumima samo prvi korak koji vodi poboljšanju odnosa između Srbije i Kosova koji će građani osetiti u praks", reka je Kacin u intervjuu novosadskom Dnevniku.

On je dodao da većina građana Srbije vidi u EU realnu šansu za strana ulaganja, razvoj i bolju vlastitu budućnost. Građani Srbije su često pokazali da su racionalniji od političkih elita i da se ne boje potrebnih promena..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track