U MANASTIRU BANJSKA NIJE PRONAĐENO NIKAKVO ORUŽJE! Iz manastira Visoki Dečani demantovali lažne informacije
Foto: Eparhija raško-prizrenska

U MANASTIRU BANJSKA NIJE PRONAĐENO NIKAKVO ORUŽJE! Iz manastira Visoki Dečani demantovali lažne informacije

Politika -

Iz manastira Visoki Dečani poručuju da u prostorijama manastira Banjska nije pronađeno nikakvo oružje već samo u vozilima u blizini manastira i da širenje lažnih informacija na račun crkve, monaha i hodočasnika, ne podstiče mir već samo eskaliraju međuetničke tenzije na Kosovu.

Iz manastira na društvenoj mreži “X” navode da se o tragičnim događajima koji su se juče dogodili u selu Banjska širi talas dezinformacija i lažnih vesti.

“Međunarodni predstavnici potvrdili su da je kosovska policija posle pretresa juče popodne samo u napuštenim vozilima naoružanih napadača u blizini manastira otkrila oružje. Kako se navodi u jučerašnjem saopštenju crkve, naoružani ljudi sa maskama provalili su zaključanu kapiju manastira i razmenili vatru sa policijom. U pretresu manastira i njegovih prostorija, prema međunarodnim izvorima na Kosovu, nije pronađeno nikakvo oružje. Monasi i hodočasnici su samo bili uhvaćeni u unakrsnoj vatri. Hvala Bogu, niko u manastiru nije povređen. Očekuje se da će hodočasnici danas otići svojim domovima”, navode u objavi.

Dodaju da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim platformama društvenih medija na Kosovu, ciljajući na crkvu, monahe i hodočasnike u manastiru Banjska, koji su pretrpeli značajan stres i doživeli tešku iskušenje, ne podstiču mir već samo eskaliraju međuetničke tenzije na Kosovu.

“Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je među prvima juče oštro osudila nasilje na severu Kosova, apelovao na smirenost i izrazio saučešće svima koji su izgubili živote. Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gde je naoružana grupa ušla nasilno bežeći od policije i pružajući otpor, suočili su se sa direktnim pretnjama po svoju bezbednost i zaslužuju solidarnost i poštovanje. Otac Iguman manastira Danilo, naši monasi u Banjskoj i hodočasnici koji su usred pucnjave nastavili molitve u crkvi bili su pravi heroji. Ne zaslužuju zlobne primedbe trolova i mrzitelja na nekim platformama društvenih medija”, dodaju.

Ističu da to nije sve i da se još jedno medijsko lažno predstavljanje dogodilo danas kada su jutros ispred policijske stanice u Prištini fotografisana tri monaha SPC koji nisu bili tamo u vezi sa događajima na severu Kosova, već da bi vodili svoju dokumentaciju uz pomoć OEBS-a.

Iz manastira dodaju da je episkop Teodosije dosledno pozivao na deeskalaciju tenzija i uspostavljanje mira, u stalnoj vezi sa Kforom, Euleksom i ambasadama Kvinte.

“Naša crkva ostaje nepokolebljivo posvećena rešavanju svih pitanja na Kosovu mirnim sredstvima i dijalogom”, zaključuje se u objavi.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track