DA LI JE SUKOB KOD ZVEČANA MOGAO BITI IZBEGNUT? Međunarodne snage zakazale u Banjskoj!
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

ocena

DA LI JE SUKOB KOD ZVEČANA MOGAO BITI IZBEGNUT? Međunarodne snage zakazale u Banjskoj!

Politika -

U događajima koji su prethodili sukobu u Banjskoj, ali i usledili posle toga nezaobilazna je i uloga međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji. Iako se još utvrđuje neposredna odgovornost aktera u oružanom incidentu, već sada je jasno da su zakazali međunarodni faktori zaduženi za bezbednost na KiM, što otvoreno govore zvaničnici Srbije.

Nemi posmatrači

Ministar odbrane Miloš Vučević ne krije da je Srbija očekivala drugačiju reakciju Kfora, koji ima bazu nedaleko od Banjske.

- Srbija je volela i očekivala je, da ne kažem da smo u dobroj meri razočarani reakcijom Kfora. Za nas je Kfor morao da bude istovremeno aktiviran, jer je on taj prvi koji treba da reaguje u takvim situacijama i spreči dalje krvoproliće i ljudske žrtve... Ipak, ne možemo prekinuti saradnju zato što bi to bilo opasno po Srbe na KiM i loše za Srbiju, ali taj nivo je sada sveden bukvalno na elementarni tehnički nivo. Mi zaista očekujemo da Kfor preuzme tu daleko aktivniju ulogu, a ne da se postavi u ulogu nemog posmatrača na nekom brdu sa strane, pa gleda sada dokle će i koliko će albanska policija ubiti Srba ili da li će oni uzvratiti - upozorio je Vučević.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic

On je naglasio da ovo nije momenat u kojem neko treba da se takmiči u medijskoj atraktivnosti izjavima, već da "čuvamo živote Srba na KiM i da čuvamo Srbiju".

- Scenario koji smo mogli da vidimo od nedelje pa sve do jučerašnjih sastanaka vodi u onom pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor ne znam kakvih terorističkih akata, da su Srbi na KiM teroristi i da se sprema scenario iz devedesetih godina. Opet je Srbiji namenjena ta uloga lošeg momka. Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im omogućava da mimo svih pravila i procedura rade ono što rade. Nije samo pitanje progon, pucanje i bukvalno ustreljavanje Srba nego i upadanje u kuće, malteretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega što se već mesecima sprovodi nad Srbima. Ipak, ključno je pitanje ko je dozvolio da kosovska policija dođe na sever KiM, što je suprotno Briselskom sporazumu - podseća ministar odbrane.

Iznuđeni događaj

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da je incident u Banjskoj "iznuđeni događaj".

Čedomir Jovanović
foto: Kurir tv

- U svoj toj priči nekako je ostala po strani izjava brata ubijenog policajca, koji je Aljbinu Kurtiju rekao "ne šalji nas više tamo"... Kfor je jedina legitimna vojna sila na severu Kosova. Pozadina svega je čitav niz političkih grešaka koji je i doveo do ovakvog epiloga. Možemo samo da zahvalimo bogu što nije više ljudi stradalo... Prava i najveća žrtva događaja od nedelje je ta minimalna šansa, ta krhka mogućnost da se nađe neko normalno rešenje za KiM, a tamo ništa nije normalno - izjavio je Jovanović za TV BHRT.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track