BEZ REŠENJA NA SEVERU KiM NEMA INTEGRACIJA U EU: Šarl Mišel: Nasilje neće biti tolerisano!
Foto: EPA / DUMITRU DORU

Predsednik Evropskog saveta

BEZ REŠENJA NA SEVERU KiM NEMA INTEGRACIJA U EU: Šarl Mišel: Nasilje neće biti tolerisano!

Politika -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se na marginama samita EU u Granadi razgovarati o trenutnoj situaciji na Kosovu i upozorio da "nasilje nije prihvatljivo", kao i da su diplomatija i dijalog jedini način rešavanja problema.

- Nasilje nije prihvatljivo. Važno je da lideri zemalja Zapadnog Balkana shvate da je za integraciju u Evropsku uniju, pored potrebnih reformi, uslov i rešavanje bilateralnih nesuglasica. Nesuglasice između Kosova i Srbije takođe treba da budu rešene kao uslov za EU integracije - rekao je Mišel grupi novinara u Briselu.

Upitan kako je s jedne strane moguće govoriti o proširenju EU, a sa druge da je region bliži ratu nego integraciji u EU, Mišel je rekao da su EU sa NATO-om, SAD i partnerima jednoglasni u tome da se "nasilje neće tolerisati".

- Moramo da ubedimo lidere u regionu da se nasilje ne toleriše i da su diplomatija i dijalog jedini način za rešavanje problema. Kada postoje tenzije, to se loše odražava na investicije u regionu i to ide na štetu zemalja regiona", rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je ukazao da će na neformalnom samitu EU u Granadi u petak, kao i na samitu Evropske političke zajednice dan ranije u istom gradu, proširenje EU biti među glavnim temama.

Izrazio je zadovoljstvo ;što je njegov predlog da se 2030. godina postavi kao rok dok i EU i zemlje koje teže članstvu ne budu spremne za proširenje i rekao da ostaje pri toj ideji.

- Ovaj rok je ambiciozan, ali i realan - rekao je Mišel i dodao da mu je drago što je od kada ga je pomenuo ovaj rok postao okvir oko koga se sada odvija čitava debata o proširenju EU.

On je rekao da liberalizacija viza za građane Kosova, koja počinje da se primenjuje od 1. januara sledeće godine, predstavlja odluku vidljivu građanima o posvećenosti EU njima.

Što se tiče odluke o tzv. Kosovu u procesu proširenja "to će zavisiti od izveštaja Evropske komisije", rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da će se o pitanju proširenja neformalno razgovarati na samitu u Grenadi, ali se konkretne odluke o ovom procesu očekuju na zvaničnom samitu u Briselu u decembru, kada će biti održan i samit EU sa Zapadnim Balkanom.

Pomenuo je moguće odluke za Ukrajinu i Moldaviju, sa kojima bi se moglo odlučiti da se počnu pregovori o članstvu. Spomenuo je i Albaniju i Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, ali ne i Kosovo.Na pitanje da li se očekuju koraci u vezi sa Kosovom, koje je u decembru prošle godine podnelo zahtev za članstvo u EU, a Savet nije preduzeo nikakve korake, Mišel je rekao da će i to "zavisiti od izveštaja Evropske komisije".

Predsednik Evropskog saveta je takođe podržao predloge da se zemlje uključene u proces proširenja postepeno integrišu u neke politike EU bez čekanja na punopravno članstvo. On je rekao da mu je drago što i za ovu ideju ima sve više podrške lidera EU.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track