"ŽIVI SE NE VRAĆAMO DOK NE POBEDIMO" Velja Ilić bio na čelu Čačana koji su izneli 5. oktobar! Negovanović: NAROD SE BRZO RAZOČARAO
Foto: Kurir TV

kurir TV

"ŽIVI SE NE VRAĆAMO DOK NE POBEDIMO" Velja Ilić bio na čelu Čačana koji su izneli 5. oktobar! Negovanović: NAROD SE BRZO RAZOČARAO

Politika -

Na današnji dan pre 23 godine sklonjen je s vlasti Slobodan Milošević posle masovnih demonstracija koje su predvodili lideri Demokratske opozicije Srbije.

Prvaci te koalicije 23 godine kasnije nalaze se na različitim političkim stanovištima ili su se povukli iz javnog života. Bilo kako bilo mnogi i danas, gotovo dve i po decenije kasnije tvrde za Puls Srbije, da od toga ne bi bilo ništa da nije bilo Čačana.

Kolone automobuila, autobusa i bagera krenule su iz Čačka predvođeni Veljom Ilićem.

02:33

ŽIVI SE NE VRAĆAMO DOK NE POBEDIMO Velja Ilić bio na čelu Čačana koji su izneli 5. oktobar! Negovanović: NAROD SE BRZO RAZOČARAO

- Ovde, na ovom trgu, i u Preljini dogodilo se jedno čudo. Narod je bio jedinstveniji nego ikad, svi smo imali jedan cilj, da dođe do promene. Sećam se kad sam govorio u Beogradu, moja poruka je bila "Živi se ne vraćamo, dok ne pobedimo". Znači, ne može da se ne pobedi. Prvi put u srpskoj novijoj istoriji dogodilo se da oni koji pokrenu neke promene, pobede. Mi smo tu noć posle 5. oktobra čuvali tu pobedu i za 6. oktobar. Kad smo se vratili ovde, nije moglo da se uđe od naroda koji je slavio, dva sata smo ulazili u grad - seća se događaja iz 2000. Velja Ilić.

Oni koji su tada bili na suprotnoj strani, smatraju da se nakon te večeri ništa nije promenilo, već da su došli samo veći problemi i nikakve promene koje je narod očekivao.

Veljko Negovanović
foto: Kurir TV

- Vrlo brzo nakon formiranja vlade Zorana Đinđića donet je novi zakon o privatizaciji i drugi o radnim odnosima. Kad su ljudi shvatili o čemu se radi i da veliki broj preduzeća neće preživeti taj zakon, videli su da to ide u propast i došlo je do brzog otrežnjenja. Taj proces je na žalost, krenuo i najveći deo srpske privrede je prestao da postoji - priča Veljko Negovanović, bivši predsednik Okružnog odbora SPS za Čačak.

Ono što se sagovornici Kurir TV da ni u jednom periodu pre i posle 5. oktobra opozicija nije bila tako složna.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:09

BILO JE JASNO DA U SRBIJI NEMA MESTA I ZA MILOŠEVIĆA I ZA NAS Čeda Jovanović i Zoran Anđelković različito gledajun na 5. oktobar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track