NIZ VAŽNIH SASTANAKA PREDSEDNIKA VUČIĆA U GRANADI: Razgovori o situaciji na KiM, regionu Zapadnog Balkana, geopolitičkim prilikama
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

NIZ VAŽNIH SASTANAKA PREDSEDNIKA VUČIĆA U GRANADI: Razgovori o situaciji na KiM, regionu Zapadnog Balkana, geopolitičkim prilikama

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je niz važnih sastanaka tokom posete u Granadi, gde učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, na koji je pozvano 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Naime predsednik Srbije sastao se sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Rišijem Sunakom tokom samita Evropske političke zajednice u Granadi.

00:03

Aleksandar Vučić u Granadi sa premijerom Velike Britanije

- Odličan razgovor sa premijerom Sunakom. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim geopolitičkim prilikama - stoji u objavi predsednika Srbije.

Vučić se tokom samita sastao i sa premijerom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom na Samitu evropske političke zajednice u Granadi.

- Srdačan susret sa premijerom Sančezom. Ponovio sam zahvalnost Španiji na razumevanju pozicija Srbije po pitanju Kosova i Metohije i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu - naveo je predsednik u objavi.

Takođe, predsednik Vučić sastao se i sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim na Samitu evropske političke zajednice u Granadi.

- Kratak susret sa prijateljima Viktorom Orbanom i Dimitrom Kovačevskim pred početak Samita #EU2023ES, na kojem će se razgovarati o brojnim važnim temama za današnju Evropu, a nadamo se i Zapadni Balkan - navodi se u opisu objave predsednika Vučića.

Predsednik Vučić sastao se i sa predsednikom Vlade Kralјevine Holandije Markom Ruteom na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi.

- Dobar sastanak sa Markom Ruteom sa kojim sam razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, nastavku dijaloga Beograda i Prištine kao i o daljim koracima na evropskom putu Srbije - naveo je predsednik u objavi.

Predsednik Vučić sastao se i sa predsednikom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavijeom Betelom.

- Sa Gzavijeom Betelom o svim pitanjima od značaja za Srbiju, a posebno o najnovijem razvoju situacije na Kosovu i Metohiji - piše u objavi predsednika Srbije.

Predsednik Vučić razgovarao je sa premijerom Kralјevine Norveške Jonasom Garom Stereom na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi.

- Dobar razgovor sa premijerom Jonasom Garom Stereom o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, bilateralnim odnosima Srbije i Norveške - naveo je predsednik u objavi.

Predsednik Vučić se sastao i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na otvaranju Samita Evropske političke zajednice u Granadi.

- Kratak i otvoren razgovor sa predsednikom Zelenskim o svim važnim pitanjima - naveo je predsednik Srbije.

Sastao se i sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom na Samitu evropske političke zajednice u Granadi.

- Otvoren i prijateljski susret sa predsednikom Klausom Johanisom sa kojim sa razmenio mišljenja o situaciji u regionu, proširenju EU i bilateralnim odnosima Srbije i Rumunije - naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić sastao se takođe i sa predsednicom Vlade Republike Italije Đorđom Meloni na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi.

- Srdačan susret sa Đorđom Meloni i kratak razgovor o najbitnijim temama za dalje jačanje odnosa između Srbije i Italije, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana - naveo je predsednik u objavi.

Predsednik Vučić sastao se i sa predsednicom Vlade Republike Island Katrin Jakobsdotir.

- Srdačan susret sa premijerkom Katrin Jakobsdotir koju sam obavestio o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije, regionu Zapadnog Balkana i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji. Izrazio sam nadu da ćemo zajedno raditi na jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Islanda u svim oblastima od zajedničkog interesovanja. Iskoristio sam priliku da pozovem premijerku Jakobsdotir da poseti našu zemlju - piše u objavi predsednika.

Predsednik Vučić takođe se sastao i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi.

- Sa Jakovom Milatovićem o jačanju saradnje između Srbije i Crne Gore - stoji u objavi predsednika republike.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić danas učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, na koji je pozvano 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu, dodaje se u saopštenju.

Na marginama Samita u Granadi, predsednik Vučić ima niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, premijer Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Riši Sunak, predsednik Vlade Gruzije Irakli Garibašvili, predsednica Vlade Republike Island Katrin Jakobsdotir, kao i visokim predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track