"NE POŠTUJE SE NI ONO ŠTO JE POTPISANO" Sagovornici Kurira posle pregovora u Briselu: Kad god nam krene, NEŠTO NAS SAČEKA IZA UGLA
Foto: Kurir

kurir tv

"NE POŠTUJE SE NI ONO ŠTO JE POTPISANO" Sagovornici Kurira posle pregovora u Briselu: Kad god nam krene, NEŠTO NAS SAČEKA IZA UGLA

Politika -

O poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predsednik Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti razgovarali su juče na odvojenim sastancima sa visokim evropskim zvaničnicima u Briselu.

Predsednik Vučić kaže da se govorilo o deeskalaciji situacije i sporazumima dogovorenim u prošlosti.Srbija je, kako kaže, još jednom jasno poručila da želi da se primene svi potpisani sporazumi, da se zalaže za mir i da će nastaviti da se ponaša odgovorno.

Ključno pitanje koje je juče uoči Brisela postavljano je hoće li odvojeni sastanci lidera EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem doneti neki konkretan rezultat, koliko će oko početka sprovođenja Ohridskog sporazuma biti ubeđivanja, štapova i šargarepa i koliko je neizvesno da li će se i kojom brzinom dijalog nastaviti, s obzirom na dijametralno suprotne pozicije dveju strana?

Upravo na ta pitanja fokusirala se urednica i voditeljka jutarnjeg programa Redakcija Snežana Petrović u razgovoru sa Aleksandrom Gajićem iz Centra za društvenu stabilnost i prof. dr Borisom Bratinom sa Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Aleksandar Gajić
foto: Kurir TV

- Za početak vratili smo se dijalogu, kakav god da bio, da li je to pokušaj povratk aza sto i nastavak pokušaja smirivanja, da kažem, celokupne situacije na prostoru Kosova i Metohije. To jeste vidni pomak - napominje Gajić.

Ipak, skreće pažnju na to da se s prištinske strane nije desilo ništa što bi moglo da ohrabruje.

00:46

PLAŠIM SE DA JE I OVO MRTVO SLOVO NA PAPIRU: Aleksandar Gajić o pregovorima u Briselu

- Međutim, poruke koje opet dolaze sa druge strane, su za sada još uvek po nas zabrinjavajuće, a imajući u vidu da i dalje postoji taj neki vakuum koji još uvek nije prevaziđen. Mislim da još uvek se nije pomaklo i je ostalo još uvek ta tzv. mrtvo slovo na papiru - smatra Gajić.

I drugi sagovornik jutarnjeg programa slaže se da odlazak predsednika u Brisel nije bio uzaludan.

Boris Bratina
foto: Kurir TV

- Pa to je sigurno najveći utisak, osim ovoga što je gospodin Gajić rekao da je bolje što smo ušli u bilo kakav dijalog nego da ga nema. Ja se uvek plašim, kad god nam dobro krene nešto nas očekuje iza ugla. Ovo sa Banjskom nije bilo prvi put, a na sličan način je korišćeno nasilje u maju, mesecu. Prethodno možemo da nađemo isto tako brojne slučajeve - objašnjava Bratina.

Slično kao i Gajić, i Bratina ima veliku dozu rezerve kada je u pitanju druga strana.

01:01

KAD GOD NAM KRENE, NEŠTO NAS SAČEKA IZA UGLA: Bratina o proselskim pregovorima

- Mi imamo večito pitanje koje imaju i svi drugi u svetu koji pregovaraju sa ovih čudesno velikih 5-6 ili koliko ih ima. Zapravo u čitavom svetu vidimo da potpisani sporazumi ništa ne vrede. Sad je to ideja Džefrija Hovenijera, dakle američkog ambasadora u Prištini, da KBS postane nova vojska, a gde je to po rezoluciji 1244 - upitao se Bratina.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:37

USPORENOST PREGOVORA ZAUSTAVLJA INVESTICIJE U SRBIJI Stručnjaci u sukobu mišljenja: Da li strane države pomažu ili odmažu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track