PONAŠANJE KURTIJEVOG REŽIMA STVARA PROBLEM! Momirović: Takvi postupci narušavaju jedno izuzetno tržište!
Foto: Nemanja Nikolić

Ministar trgovine

PONAŠANJE KURTIJEVOG REŽIMA STVARA PROBLEM! Momirović: Takvi postupci narušavaju jedno izuzetno tržište!

Politika -

Kontinuirana ekonomska saradnja sa zemljama članicama CEFTA za Srbiju je od velikog značaja, ocenjuje ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović koji za inicijativu "Otvoreni Balkan" kaže da je avangardna te da služi povezivanju ekonomija koje to nisu mogle biti decenijama. On napominje i da destruktivno ponašanje Aljbina Kurtija stvara problem koji neće moći biti rešen sve dok najviši evropski predstavnici tolerišu ponašanje Prištine.

Momirović za Kosovo onlajn ukazuje da su zemlje CEFTA strateški ekonomski partneri Srbije u koje se iz Srbije beleži i visok izvoz, ali da je nažalost praktično već dve godine u blokadi koju su izazvale institucije u Prištini.

- To je deo njihove negativne politike, potpuno suprotne evropskim vrednostima, evropskoj filozofiji, oni su blokirali trgovinu srpske robe na teritoriji Kosova i Metohije. Mi se snažno borimo protiv toga jer takvim postupcima, ponašanjem vi kidate poslednje veze između Srba i Albanaca, narušavate jedno izuzetno tržište, kvarite poslove poslovnoj zajednici - naveo je Momirović.

On smatra da Evropa mora snažnije da reaguje i da zaustavi praksu Prištine da se ekonomske teme stavljaju na politički sto.

- Ne radi se samo o trgovini između centralne Srbije i Kosova i Metohije, već o tržištu koje smo izgradili u poslednjih desetak, 15 godina, o razmeni između svih kompanija i iz Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, sa Kosova i Metohije. Bez obzira na političke razlike koje postoje, moramo zajednički da radimo na tome da podstičemo ekonomiju, da podstičemo trgovinsku razmenu jer to je ono što naši građani žele bilo da su Srbi ili Albanci - ispričao je ministar.

Kako kaže, Beograd mora da podigne standard, da radi sve suprotno od onoga što rade prištinske institucije jer ekonomski progres, više kompanija, bolji poslovi, veće plate, bolja perspektiva pre svega za mlade, je zadatak koji treba da bude ispunjen.

Srbija od 1. januara preuzima predsedavanje CEFTA-om, a odgovarajući na pitanje da li će joj to omogućiti neke mehanizme da utiče na one koji ne poštuju taj regionalni sporazum, Momirović ističe da će problem i dalje postojati sve dok najviši evropski predstavnici tolerišu ovakvo ponašanje Prištine.

Ističe da ne misli da će se sa problemom suočavati samo kompanije iz centralne Srbije, već i kompanije sa KiM, ali i albanski narod na KiM, a pre svega srpski narod na severu KiM za koji ističe da živi u permanentnoj krizi opstanka.

- Ta stalna kriza izazvana je tom zabranom koja genereše puzajuće etničko čišćenje, ali i humanitarnu katastrofu. Mi to moramo zajednički da zaustavimo, Evropa mora snažno da digne glas i zaustavi Kosovo koje je protektorat. Vrhovni autoritet na Kosovu nije premijer, već Kfor i toga smo svi svesni - naglasio je Momirović.

Pozvao je sve članice CEFTA-e da zajedno uspostave preduslove za elemenataran život ne samo srpskog naroda, već i za razvoj ekonomske zajednice u ovom delu Evrope.

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održava se od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", a Momirović kaže da je sajam lep povod da se nastavi sa razvijanjem politike ekonomskog progresa.

Ministar kaže da je "Otvoreni Balkan" avangardna inicijativa, koju su najviši predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije inicirali kako bi se ekonomski povezali i kako bi, kako ističe, ono što decenijama, možda i vekovima nije moglo da bude zajedničko u ekonomskoj priči sada to postalo.

- Naravno, kada imate u priči jednu osobu kao što je Aljbin Kurti, osoba koja sve uništava, jako je teško i albanskom rukovodstvu da ostane na toj liniji kada se na njih vrši takav pritisak - kazao je.

Podsetio je da je Kurti promenio naziv ulice u Tetovu, Severnoj Makedoniji te da danas ulica Druge makedonske udarne brigade u Skoplju nosi naziv "Adem Demaći".

- Ukinuo je ulicu posvećenu jednoj od udarnih brigada iz Drugog svetskog rata i dao ime po ekstremisti iz komunističkog perioda. Mi imamo jednu opasnu pojavu na teritoriji Balkana koja potpuno odudara od svega što ovde sada postoji, potpuno suprotno evropskoj budućnosti naše zemlje i u tim okolnostima jako je teško pričati o ekonomskom rastu i progresu - kazao je.

Ipak, kako navodi Momirović, od ideje "Otvorenog Balkana" se ne odustaje.

- Sajam vina je lep povod da se ta politika dodatno razvija, međutim, nije suština sajam vina, suština je da se okupe najviši predsstavnici Srba, Albanaca i Makedonaca, da dodatno podstaknemo našu ekonomsku saradnju - navodi.

Podseća da su u prethodnom periodu ukinuli veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta između tri države, različite barijere, da je ubrzan promet robe, pre svega prehrambene i poljoprivredne, da su smanjeni troškovi. Kako ističe, to su značajne stvari, realne stvari koje generišu nove poslove i daju dodatnu vrednost.

- S druge strane, imamo čoveka koji radi na tome da stvori 'veliku Albaniju', direktno radi na tome. Evropa mora da se opredeli da li idemo ka EU ili ćemo da gajimo ljude koji oružje stavljaju u prvi plan. Ne može i jedno i drugo jer Evropa je sve suprotno od onoga što radi Aljbin Kurti - ukazuje Momirović.

Kako dodaje, Evropa je da se slobodno putuje, slobodno trguje, da se ljudi osećaju svuda kao kod svoje kuće, a ne da nam "čovek iz jedne zajednice menja ime ulice u drugoj državi".

- Potpuna distorzija. Stvari moraju u korenu da se saseku. Nažalost, ta biljka zla je poprilično nikla i porasla, ali svakako to moramo da rešimo - poručio je Momirović.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track