Nikolić dva puta sa Obamom

Prijateljstvo

Nikolić dva puta sa Obamom

Politika -
Nikolić je naveo da se s predsednikom SAD Barakom Obamom video dva puta, sinoć i danas, i da misli da Srbija može da očekuje podršku SAD u rešavanju problema Kosova

UJEDINJENE NACIJE - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Njujorku da je Srbija obavezna da sprovede postignute sporazume s Prištinom, ali da ubuduće dogovora neće biti na način da se ispune sve želje albanske strane a da Srbija ne zatraži ni ostvarenje onoga što je omogucneno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Morao sam da kažem pred Generalnom skupštinom UN da je Srbija dužna da sprovede ono što je dogovoreno, ali i da kažem da odsad to neće biti na način da se ispune sve želje albanske strane a da Srbija ne zatraži čak ni ono što joj je omogućeno Rezulucijom 1244", rekao je Nikolić novinarima u Njujorku.

Prema njegovim rečima, pregovori Beograda i Prištine moraju da se podignu na viši nivo, kako je rekao, čak i do nivoa predsednika vlade i da vise ne može da se desi da jedna osoba ili politička stranka pregovaraju u ime Srbije. "Pregovori očigledno moraju da se podignu na viši nivo kako se ne bismo zaklanjali iza onih koji te pregovore vode, a da odlučujemo mi", rekao je Nikolić i dodao da će građani ubuduće znati da su odgovorni Vlada Srbije i predsednik za sve što bude postignuto u pregovorima.

Nikolić je naveo da se s predsednikom SAD Barakom Obamom video dva puta, sinoć i danas, i da misli da Srbija može da očekuje podršku SAD u rešavanju problema Kosova.

"Danas smo razmenili reči koje su počele da prelaze kurtoaziju, postalo je prijateljskije, istina, nisam to očekivao, ali tako se desilo", rekao je Nikolić.i dodao da je sa Obamom razgovarao na isti način kao što govori i s predsednikom Rusije i s građanima Srbije.

Nikolić je sitakao da mu je Obama kazao da će njegov govor u Generalnoj skupštini biti najpažljivije praćen od stane ljudi koji vode američku politiku.

Velikim državama je teško da povuku priznanje Kosova i ja to ne očekujem, ali između priznanja nezavisnosti i toga da Albanci mogu o mnogo čemu da odlučuju postoji mnogo rešenja koja mogu da zadovolje interese obe strane, rekao je Nikolić.

On je upitao šta Albancima znači da imaju državu koja ne moze da bude članica UN i da se "stalno trpaju" u delegacije drugih priznatih država, jer ih pravila UN ne priznaju.

Nikolić je rekao da je prethodna vlast sprovela pregovore pod teškim pritiscima i da je on to morao da kaže pred Generalnom skupšitnom, navodeći da je ispunjavanje već postignutih dogovora poslednji čin koji će vlada učiniti mimo dogovora s većinom političkih stranaka ili sa Skupštinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track