Vučić s ministrima odbrane država EU o saradnji

Kipar

Vučić s ministrima odbrane država EU o saradnji

Politika -
Biće predstavljeni spoljnopolitički ciljevi i trenutno stanje procesa integracije Srbije u EU, kao i kapaciteti i angažovanje Ministarstva odbrane Srbije u aktivnostima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike

NIKOZIJA - Prvo potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić danas će na Kipru razgovarati sa šest ministara odbrana država članica Evropske unije o vojno-ekonomskoj saradnji.

Vučić će na neformalnom susretu ministara odbrane zemalja EU, koji je u utorak počeo u Nikoziji, imati niz bilateralnih susreta uključujući i sa dvojicom kolega iz zemlja kandidata za članstvo u Uniji.

Tom prilikom biće predstavljeni spoljnopolitički ciljevi i trenutno stanje procesa integracije Srbije u EU, kao i kapaciteti i angažovanje Ministarstva odbrane Srbije u aktivnostima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike sa težištem na učešću u operacijama EU za upravljanje krizama.

Na početku posete, Vučić je juče u razgovoru sa ministrom odbrane Kipra Demetrisom Eliadesom naglasio potrebu za razvojem vojno-ekonomske saradnje, a predložio je izvoz našeg naoružanja na Kipar, saopštilo je Ministartsvo odbrane Srbije.

On je izrazio zahvalnost Vlade Srbije za principijalni stav Kipra u odnosu na kosovsko pitanje i istakao važnost kiparske podrške u procesu priključenja Srbije EU.

"Srbi su ne samo dobri partneri, nego i prijatelji i to je stav celog naroda, a ne samo kiparske vlade", rekao je Eliades i naglasio podršku Srbiji na putu ka EU.On je istakao da Kipar nikada neće priznati Kosovo i da je to pitanje principa, ali i međunarodnog prava, navodi se u saopštenju.

Eliades je iskazao pesimizam povodom rešavanja kiparskog pitanja i zahvalio je ministru Vučiću na učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji UN na Kipru, istakavši da su srpski vojnici među najboljima.

Tokom posete, Vučić će posetiti i kontingent Vojske Srbije angažovan u mirovnoj operaciji UN na Kipru i sastati se sa šefom Misije i načelnikom štaba mirovnih snaga, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track