OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KIM: Vandali razvalili ulazna vrata i izvršili premetačinu u ckrvi u selu Devet Jugovića kod Prištine!
Foto: Kancelarija za KiM

saopštenje

OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KIM: Vandali razvalili ulazna vrata i izvršili premetačinu u ckrvi u selu Devet Jugovića kod Prištine!

Politika -

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je jasna poruka albanskih ekstremista koji su obili i opljačkali crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića kod Prištine, naglašavajući da učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu, kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju nemir među Srbima koji strahuju za opstanak na KiM, prenosi Kosovo Online.

- U selu Devet Jugovića kod Prištine obijena je i opljačkana crkva Vaznesenja Gospodnjeg. Vandali su razvalili ulazna vrata, izvršili premetačinu i ukrali novac od priloga crkvi. Opljačkanu crkvu zatekao je paroh iz Babinog Mosta, čijoj parohiji pripada crkva u selu Devet Jugovića, koji je slučaj prijavio policiji. Ova crkva se i ranije nalazila na meti izgrednika, a činjenica da se i danas napada, kao i brojne druge crkve i manastiri u pokrajini, predočava tužnu sliku verske netolerancije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi od strane albanskih ekstremista - navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ocenjuju da su svi incidenti na terenu u direktnoj vezi sa zapaljivim izjavama prištinskih političara.

- Učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju strah Srbima koji strahuju za opstanak na Kosovu i Metohiji i nemaju mira ni u svojim svetinjama. Vrlo je jasna poruka albanskih ekstremista kada udaraju na crkvu koja predstavlja stub jednog naroda, a svi incidenti na terenu u direktnoj su vezi sa opasnim i zapaljivim izjavama prištinskih političara koji otvoreno žele da unište sve tragove srpskog postojanja na KiM. Ali, srpski narod je, kao i SPC opstao vekovima i odoleo i težim iskušenjima i tako će biti i nadalje - ističu iz Kancelarije.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track