NADAM SE DA ĆE REZULTATI IZBORA U SRBIJI DOPRINETI MIRU U REGIONU! Lopatka: Srbija je važan partner Austriji!
Foto: ÖVP

austrijski poslanik

NADAM SE DA ĆE REZULTATI IZBORA U SRBIJI DOPRINETI MIRU U REGIONU! Lopatka: Srbija je važan partner Austriji!

Politika -

Poslanik Narodne partije Austrije Rajnhold Lopatka izrazio je nadu da će održani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji doprineti novom početku u dijalogu Beograda i Prištine i očuvanju mira.

Lopatka je za Kosovo Online rekao da Evropska unija Zapadnom Balkanu mora da pruži iskrenu perspektivu članstva u EU, ali i da region mora da postigne vidljiv napredak.

- To važi za sve države Zapadnog Balkana, ali posebno za Srbiju pred kojom je izazov dijaloga, koji mora da se nastavi iskrenim pristupom dve strane - podvukao je on.

Lopatka je rekao da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine pretrpeo više teških udara, te izrazio nadu da će izbori doprineti novom početku i miru.

Na pitanje da li je EU u stanju da privoli i Prištinu na iskren pristup dijalogu, odgovorio je da se Unija i te kako zalaže za to, jer je i njoj potreban uspeh.

- Ako dođe do napretka, to je pre svega dobro za građane Srbije i Kosova, ali i za EU. Ne treba da se bavimo međusobnim prebacivanjem krivice, već da uložimo dodatne napore. Bila bi šteta da Zapadni Balkan propusti šansu da pristupi EU zbog neobavljanja domaćih zadataka - rekao je austrijski političar, koji je na izborima u Srbiji predvodio misiju kratkoročnih posmatrača OEBS-a.

Na pitanje da li u dijalogu postignuti sporazumi moraju biti poštovani i sa kosovske strane, javno odgovara da - ako je nešto dogovoreno - to važi za obe strane.

- Ako se postigne dogovor onda se to mora i primeniti. Kada se sklapaju ugovori oni moraju da se poštuju, a to su još i stari Rimljani govorili. U suprotnom nije moguć napredak - konstatovao je Lopatka.

Upitan da li očekuje da posle izbora za Evropski parlament proces proširenja ostane prioritet Evropske komisije, on je kazao da je projekat Unije nepotpun bez Zapadnog Balkana.

- Mnogo vremena je prošlo od kada je poslednja država primljena u EU. Decenija je prošla od prijema Hrvatske. Nadam se da neće ostati na tome da Hrvatska samo na severu ima suseda člana EU - naglasio je Lopatka.

Istakao je da je Srbija veoma važan partner Austriji, kako ekonomski, tako i kada je reč o međuljudskim odnosima.

- Brojni Srbi žive u Beču i drugim delovima Austrije. Nismo mnogo udaljeni, a naravno imaćemo još bliže odnose kada Srbija postane deo EU - naglasio je on.

Lopatka je istakao da je Zapadni Balkan važan Austriji iz mnogo razloga, ne samo ekononskih, već i bezbednosnih.

- Što su stabilnije zemlje Zapadnog Balkana, to je veća bezbednost Austrije. Bez pomoći tih zemalja ne možemo savladati pitanje migracije - zaključio je Lopatka.

Kurir.rs/Kosovo Online/A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track