NOVI SAD EKONOMSKI LIDER U OKRUŽENJU
Foto: Shutterstock

Privredni bum Srpske Atine

NOVI SAD EKONOMSKI LIDER U OKRUŽENJU

Vesti -

Za­hva­lju­ju­ći od­go­vor­noj po­li­ti­ci ko­ja se u kon­ti­nui­te­tu rav­no­me­r­no spro­vo­di, No­vi Sad je pos­tao evro­p­ski pri­vred­ni centar

Ni­je po­tre­b­no da ide­mo da­le­ko u pro­šlost da bi­smo se se­ti­li kad je ak­tue­l­na gra­d­ska vla­st s Mi­lo­šem Vu­če­vi­ćem na če­lu preu­ze­la ru­ko­vo­đe­nje No­vim Sa­dom, a on bio na ivi­ci ban­kro­ta, s jav­nim se­k­to­rom u ko­la­p­su - s de­se­ti­na­ma uga­še­nih fa­bri­ka i hi­lja­da­ma ra­d­ni­ka na uli­ci, bez po­sla, ka­že za Ku­rir ana­li­ti­čar Mi­hai­lo Ja­njić.

Me­r­lji­vi rezultati

Da­nas, ka­da go­vo­ri­mo o ra­zvo­ju i pri­vred­nom bu­mu No­vog Sa­da, na­j­bo­lje je osvr­nu­ti se na re­zu­l­ta­te ko­ji su vi­dlji­vi i me­r­lji­vi u pra­k­si - re­ko­r­dan bu­džet, če­ti­ri no­va bu­le­va­ra, Gra­d­ska bo­l­ni­ca, no­vi mos­to­vi, vr­ti­ći, re­no­mi­ra­ne stra­ne ko­m­pa­ni­je ko­je za­po­šlja­va­ju vi­še hi­lja­da lju­di - što je sa­mo deo.

- Ko­n­kre­t­no, sa­mo u pe­rio­du od 2012. go­di­ne do 2023. ima­mo 45.526 vi­še za­po­sle­nih, a ovo­go­di­šnji bu­džet izno­si re­ko­r­d­nih 40 mi­li­ja­r­di i 654 mi­lio­na di­na­ra, sa pre­ko 500 ka­pi­tal­nih pro­je­ka­ta - ko­n­sta­tu­je Ja­njić.

On pod­se­ća da je gra­do­na­če­l­nik Vu­če­vić, kad je odla­zio sa fu­n­k­ci­je, na ra­ču­nu Gra­da osta­vio 7.540.918.705 di­na­ra, što je za dve mi­li­ja­r­de vi­še ne­go ka­da je preu­zeo tu fu­n­k­ci­ju.

- No­vo­sa­d­sku pri­vre­du, ko­ja je do­ži­ve­la su­no­vrat, uzdi­gao je na no­ge i pos­ta­vio je kao sta­bi­l­nu, s te­n­de­n­ci­jom da na­pre­du­je. Do­la­zak no­vih in­ve­sti­to­ra, otva­ra­nje no­vih ra­d­nih me­sta, pod­sti­ca­nje pre­du­ze­t­ni­štva... No­vi Sad je pos­tao eko­no­m­ski li­der ne sa­mo u Sr­bi­ji ne­go i u okru­že­nju - isti­če Ja­njić.

Mihailo Janjić
foto: Promo

Re­no­mi­ra­ne kompanije

Da je Sr­p­ska Ati­na pos­ta­la na­j­po­god­ni­ji grad za stra­ne in­ve­sti­to­re, go­vo­re otvo­re­na pred­stav­ni­štva re­no­mi­ra­nih sve­t­skih ko­m­pa­ni­ja po­put „Lear“, „Ap­tiv“, „Kon­ti­nen­tal“, „Ni­dek“... Ta­ko­đe, po­red dve pre­sti­žne ti­tu­le evro­p­ske pre­sto­ni­ce ku­l­tu­re i omla­din­ske pre­sto­ni­ce mla­dih, No­vi Sad je pos­tao i pre­sto­ni­ca IT se­k­to­ra.

- Pre­ma po­da­ci­ma iz 2022. go­di­ne, u No­vom Sa­du po­slu­je čak 900 IT ko­m­pa­ni­ja od uku­p­no 2.500 re­gi­stro­va­nih na te­ri­to­ri­ji na­še dr­ža­ve. Ia­ko ogro­m­nu ve­ći­nu či­ne mi­kro i ma­la pre­du­ze­ća, pos­to­je i one sve­t­ske po­zna­te ko­m­pa­ni­je po­put: Sc­h­nei­der Ele­c­tric DMS NS, Xi­me­des, RT-RK, „Le­vi9“, „H-Te­ch“, „Ve­ga­IT Sou­r­ci­ng“... Tom spis­ku kra­jem 2022. go­di­ne pri­dru­ži­la se i vo­de­ća ame­ri­č­ka ko­m­pa­ni­ja IBM.

On do­da­je da No­vo­sa­đa­ne po­se­b­no ra­du­je izgra­d­nja no­vog mos­ta pre­ko Du­na­va.

- On će po izgle­du slo­vi­ti za ar­hi­te­k­to­n­ski bi­ser i mo­de­ran si­m­bol gra­da, a ta in­ve­sti­ci­ja pred­sta­vlja re­ko­r­d­nu i izno­si vi­še od 175,5 mi­lio­na evra. Za­hva­lju­ju­ći od­go­vor­noj po­li­ti­ci ko­ja se u kon­ti­nui­te­tu rav­no­me­r­no spro­vo­di u svim de­lo­vi­ma gra­da, No­vi Sad je pos­tao evro­p­ski pri­vred­ni cen­tar - ko­n­sta­tu­je on.

Te­k­st je obja­vljen u sklo­pu pro­je­k­ta ko­ji se su­fi­nan­si­ra sred­stvi­ma iz bu­dže­ta Gra­d­ske upra­ve za ku­l­tu­ru Gra­da No­vog Sa­da. Sta­vo­vi izne­ti u po­dr­ža­nom me­di­j­skom pro­je­k­tu ne izra­ža­va­ju nu­žno sta­vo­ve or­ga­na ko­ji je do­de­lio sred­stva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track