POVEĆAVAMO BUDŽET ZA LEČENJE RETKIH BOLESTI Vučić o glavnoj temi skupa u Davosu - Ko će imati lek za rak? Kako će uticati na nas?
Foto: Petar Aleksić

POVEĆAVAMO BUDŽET ZA LEČENJE RETKIH BOLESTI Vučić o glavnoj temi skupa u Davosu - Ko će imati lek za rak? Kako će uticati na nas?

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja u Palati ''Srbija'' program "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.

Govoreći o brizi o ljudima, ističe da je mnogo novca uloženo u zdravstvo.

- I mnogo me boli ona najružnija rečenica, koja nije fer prema svima koji se bore za Srbiju, a ta rečenica je: "Ovo nema nigde osim kod nas". Pa smo tako lagali sebe da se kod nas ne čisti sneg, a negde drugde se čisti. A kod nas se čisti desetostruko više, i brže i više. Od te banalne sitnice, do toga da svi ljudi govore da se ovde deca leče SMS porukama. Želim da vam kažem da ima samo nekoliko zemalja u svetu koje besplatno leče toliki broj bolesti kao Srbija - kazao je predsednik.

Vučić je dodao da u Srbiji ima nekoliko lekova za retke bolesti, kakvih nema nigde drugde u regionu.

Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

- Lek za bolest dece leptira dostupan je samo u Americi, Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji. I ovde vidim mnogo divne dece koji su došli. Video sam malog Matiju, ćao Matija. Verujem da će biti zdravi i veseli, a imaće neuporedivo veću podršku nego do sada. U naredne tri godine ćemo povećati budžete za retke bolesti i inovativne lekove za više od 200.000 miliona evra.

U svetlu nedavne glavne teme u Davosu - veštačke inteligencije, predsednik Vučić je istakao značaj ove oblasti i njen uticaj na globalnu ekonomiju.

Posebno je naglasio mogućnost saradnje između Amerike i Kine u ovoj oblasti, te je istakao da bi takva saradnja mogla doneti revolucionarne pomake u medicini, uključujući pronalazak leka za rak. Ipak, predsednik je upozorio da bi ova saradnja takođe mogla rezultirati velikim otpuštanjima, što bi predstavljalo veliki izazov za čitav svet.

- Moramo smanjiti jaz između najbogatijih i najsiromašnijih! Pažljivo ćemo to raditi, moramo paziti i na poslodavce. Veliki izazov će biti da nezaposlenost održimo između 7 i 9 odsto. Veštačka inteligencija je bila glavna tema u Davosu. Ako Amerikanci i Kinezi budu sarađivali, za samo par godina doneće nam lek za rak. Ali doneće i ogromna otpuštanja, što će biti veliki problem za celu planetu - istakao je Vučić.

Bonus video:

02:01

Vučić - O kompjuterima ne znam ništa osim da otkucam nešto, ali sam zato umeo da slušam Stiva Voznijaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja