SRBIJI U SAVETU BEZBEDNOSTI TREBA DEVET GLASOVA ZA SEDNICU O KOSOVU! Evo od kojih država zavisi sudbina zahteva Beograda !
Foto: Youtube/Guardian News/Wikipedia

ujedinjene nacije

SRBIJI U SAVETU BEZBEDNOSTI TREBA DEVET GLASOVA ZA SEDNICU O KOSOVU! Evo od kojih država zavisi sudbina zahteva Beograda !

Politika -

Srbija će danas i zvanično da traži vanredno i hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog eskalacije situacije i ugrožene bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji. Za stavljanje sednice na dnevni red neophodna je podrška devet zemalja članica Saveta bezbednosti od ukupno 15.

Nepovoljna situacija za zahtev Srbije može biti činjenica da svega pet država u tom telu ne priznaje nezavisnost Kosova - Kina, Rusija, Alžir, Ekvador i Mozambik. Naspram njih je deset članica koje su priznale Kosovo kao državu: SAD, Francuska, Velika Britanija, Gvajana, Japan, Malta, Južna Koreja, Sijera Leone, Slovenija i Švajcarska.

Uz, uslovno rečeno, sigurne glasove Kine i Rusije i najverovatnije glasove Alžira, Ekvadora i Mozambika, jasno je je potrebno još najmanje četiri glasa država koje su priznale nezavisnosti Kosova da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu bila održana. Treba podsetiti i da nije moguće staviti veto na zahtev Srbije, budući da je reč o proceduralnom pitanju.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir je objasnio da je, nakon što Srbija uputi zahtev za održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN, predsedavajući Saveta je u obavezi da prihvati zahtev, posle čega se glasa u okviru pet stalnih i 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti.

- Ako govorimo o stavovima pojedinih država, odnos snaga je u ovom trenutku nepovoljan za našu državu zato što su tu, pored stalnih članica Velike Britanije, SAD i Francuske, i države koje su priznale nezavisnost Kosova kao što su Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Malta i Slovenija. Ako je cilj Zapada da opstruiše sednicu, oni mogu da izdejstvuju takvu soluciju - naveo je Milivojević.

On je podsetio da Gvajana trenutno predsedava Savetom bezbednosti, a ona je takođe priznala nezavisnost Kosova.

- Ipak, okolnosti su ovog puta drugačije i idu u prilog održavanja sednice. To se može videti iz poslednjih saopštenja Kvinte i SAD povodom nedavnih poteza Aljbina Kurtija u vezi s dinarom, tako da su nam šanse pola-pola. Svi objektivni razlozi nalažu da se prihvati naš zahtev, ali treba, kao i uvek, računati na prokosovski lobi i zapadne interese - upozorio je Milivojević.

Bonus video:

01:55

UMESTO PREDLOGA ZA MIR, BAJDEN DOVEO DVA RAZARAČA Lalić: Ni EU, ni UN, ni SAD ne shvataju koliko je važno zaustaviti KRVOPROLIĆE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja