ALJBIN KURTI NEĆE PRAVITI USTUPKE: Surlić: Njegov stav je vrlo rigidan i nije spreman za kompromis po pitanju upotrebe dinara
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

analiza

ALJBIN KURTI NEĆE PRAVITI USTUPKE: Surlić: Njegov stav je vrlo rigidan i nije spreman za kompromis po pitanju upotrebe dinara

Politika -

Uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu gde će se razgovarati o odluci tzv. Centralne banke Kosova da zabrani platni promet u dinaru, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić ocenio je za Kosovo onlajn da je, prema porukama koje se šalju iz Prištine, evidentno da Vlada Aljbina Kurtija nije spremna da napravi ustupak i da će i dalje poštovati uredbu CBK.

- Ono što se nudi od strane Prištine i što je verovatno nešto sa čim će oni izaći u Briselu je da se primeni određeni model koji je, eto, prihvatljiv za Srbe, a koji ujedno neće derogirati samu uredbu. Njih interesuje da oni uredbu primene pošto-poto, da daju eventualno neki prelazni period, ali da suštinski onu odluku koju su zacrtali primene, a to je da ukinu dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu - rekao je Surlić.

On je mišljenja da su veoma male šanse da dođe do bilo kakvog dogovora, uprkos velikom pritisku iz Brisela i sa ostalih adresa.

- I time što je delegacija iz Prištine na niskom nivou, opet šalje jednu jasnu poruku, da je njihov stav vrlo rigidan i da nisu spremni za kompromis po pitanju upotrebe dinara, dalje upotrebe dinara na teritoriji Kosova - zaključio je Surlić.

Delegaciju Beograda na sutrašnjem sastanku predovdi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok delegacija iz Prištine još uvek nije javno saopštila ko će je predstavljati. Učešće je potvrdila tzv. Centralna banka Kosova.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track