INSTITUT "TORLAK" DOBIJA SAVREMENU LABORATORIJU! Prof. dr Davidović: To je institucija od najvišeg nacionalnog STRATEŠKOG ZNAČAJA!
Foto: Beoinfo, Zorana Jevtić

Kamen temeljac

INSTITUT "TORLAK" DOBIJA SAVREMENU LABORATORIJU! Prof. dr Davidović: To je institucija od najvišeg nacionalnog STRATEŠKOG ZNAČAJA!

Društvo -

Kamen-temeljac položen je juče za novi dijagnostičko-istraživački objekat s laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Objekat se podiže u okviru projekta "Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19", finansiranog iz kredita Svetske banke, a izgradnjom ove prve BSL-3 laboratorije u Srbiji država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolest.

Torlak
foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Zajedno su temeljac položili ministri zdravlja Danica Grujičić, odbrane Miloš Vučević i nauke Jelena Begović, kao i predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapića, a ceremoniji je prisustvovao i prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji za Kurir ističe da je "Torlak" institucija od najvišeg nacionalnog, strateškog značaja.

prof. dr Lazar Davidović
prof. dr Lazar Davidovićfoto: Nemanja Nikolić

- Poseban ugovor o saradnji između Medicinskog fakulteta u Beogradu i Instituta "Torlak", koji bi trebalo da obezbedi mnogo brži transfer znanja, potpisan je prošle godine, u decembru mesecu. Očekujemo da zaista eminentni stručnjaci Medicinskog fakulteta, a posebno imunolozi i mikrobiolozi, mogu dati ne malo doprinos daljem strateškom razvoju Institutu "Torlak" - istakao je prof. Davidović.

Čuveni vaskularni hirurg prisetio se i dana kada je shvatio šta našoj zemlji znači jak "Torlak".

Torlak
foto: Beoinfo

- Kada sam završio fakultet i otišao u vojsku prva četiri i po meseca proveo sam u sanitetskoj oficirskoj školi na VMA, nakon čega je usledila prekomanda. U toj školi bilo je izvanrednih predavanja, a jedna od činjenjica koja mi je ostala u sećanju do danas glasila je da su zemlje koje mogu samostalno proizvoditi vakcine i antibiotike autonomnije i nezavisnije od ostalih. Generacija kojoj pripadam primala je uglavnom vakcine koje su proizvođene u tadašnjem Institutu "Torlak". Zbog toga je ovo veoma značajan događaj, "Torlak" institucija od najvišeg nacionalnog strateškog značaja koja prevazilazi medicinske okvire - naglasio je prof. Davidović.

J.S.S.

Bonus video:

01:42

U Nišu otvorena nova laboratorija za testiranje uzoraka na koronavirus “Vatreno oko” (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track