PREDSEDNIK VUČIĆ DOČEKAO PREDSEDNIKA CENTRALNOAFRIČKE REPUBLIKE: Posle tet-a-tet sastanka, potpisani bilateralni dokumenti (VIDEO)
Foto: Petar Aleksić

svečano

PREDSEDNIK VUČIĆ DOČEKAO PREDSEDNIKA CENTRALNOAFRIČKE REPUBLIKE: Posle tet-a-tet sastanka, potpisani bilateralni dokumenti (VIDEO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu ispred Palata "Srbija" u 16 časova.

1 / 8 Foto: Petar Aleksić

Predsednik Centralnoafričke Republike dočekan je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj Garde.

"Sa velikim zadovoljstvom dočekao sam predsednika prijateljske Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu, uveren da ova poseta otvara novo poglavlje u odnosima naših zemalja.

Razgovaraćemo o sveobuhvatnom širenju saradnje, pre svega imajući u vidu ogromne neiskorišćene potencijale u sferi rudarstva, energetike i odbrane, ali i u drugim oblastima u kojima se otvaraju znatne mogućnosti za rast i razvoj kroz zajedničke projekte i partnerstva.

Dobro nam došli, poštovani prijatelju!", naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

1 / 7 Foto: Petar Aleksić

Posle svečanog dočeka Vučić i Tuadera imali su tet-a-tet sastanak.

00:16

Aleksandar Vučić

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Potom su usledili plenarni razgovori delegacija dve zemlje predvođeni predsednikom Vučićem i predsednikom Centralnoafričke Republike, nakon čega su potpisani bilateralni dokumenti uz prisustvo dvojice predsednika.

1 / 9 Foto: Petar Aleksić

Prvi dokmunet je u ime Srbije potpisao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Silvi Bajpo Temo. Sporazum o saradnji između Vlada dve države u oblasti odbrane, potpisao je ministar odbrane Miloš Vučević. Ministarka Dubravka Đedović Handanović potpisala je sporazum u oblasti geologije i rudarstva.

1 / 8 Foto: Video plus

Tuadera je ranije danas sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem obišao Muzej 25. maj i grob jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita u Kući cveća.

Dačić je na Instagramu napisao da je obilazak Muzeja 25. maj, koji je upriličen Tuaderi, bio "dobra prilika da mu pokaže bogatu izložbu" ličnih predmeta Josipa Broza Tita i poklona koje je primio.

Tuadera je posetu Srbiji započeo juče, kada ga je dočekao Dačić.

"Uveren sam da će se ovom istorijskom posetom dodatno unaprediti naši tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi na obostrano zadovoljstvo", naveo je Dačić pošto je poželeo dobrodošlicu Tuaderi.

Srbiju je u utorak posetila ministarka spoljnih poslova Centralnoafričke Republike Silvi Baipo Temon, koja se sastala sa Dačićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track